POLÍTICA
Política 25/07/2012

Uriel Bertran: "No acabarem amb el robatori fiscal si seguim dins d'Espanya"

El portaveu de Solidaritat avisa que el país no es pot permetre dos anys de negociacions, perquè acabarà "liquidat" abans. Ciutadans opina que Mas vol construir un estat català i no millorar el finançament

M.colomer
2 min
Uriel Bertran al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEl portaveu de Solidaritat al Parlament, Uriel Bertran, ha considerat aquest dimecres que la proposta del pacte fiscal no serveix per acabar amb les adversitats que assetgen Catalunya, perquè "no s'acabarà amb el robatori fiscal si Catalunya segueix dins d'Espanya". Bertran, que ha fet una aferrissada defensa de la independència política com a única via possible per al país, ha pronosticat que la negociació acabarà amb un nou pacte de finançament dins del règim comú. A més, ha recordat que si bé és cert l'ampli suport social al concert, també ho és que el 90% de la població creu que és impossible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bertran, que ha deplorat que no s'hagi posposat el ple fins a tenir sufocats del tot els incendis de l'Alt Empordà, ha instat Mas a liderar un "front nacional" de transició a la independència. Entre altres coses, perquè considera que el país no pot permetre's dos anys de negociacions infructuoses que el portaran a la "liquidació": "No tenim dos anys per perdre amb falses negociacions. Ser com Múrcia i fer de Múrcia o ser i fer com Holanda, l'Holanda que es va independitzar d'Espanya i es va fer rica i plena". I ha instat Mas a "fer cas al president Pujol: o independència o misèria". Solidaritat votarà 'no' al pacte fiscal, segons bertran, per "sentit d'Estat".

Ciutadans i el model Iugoslau

En canvi, a l'altre extrem, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Albert Rivera. També votarà en contra del model, però just pel contrari. A criteri seu, la millora del finançament no és la prioritat del Govern, sinó que és un instrument destinat al fracàs com a estratègia victimista per conduir a un estat propi.

Rivera ha advertit que el model que busca Mas és el model confederal conflictiu de l'antiga Iugoslàvia. I en canvi ha homologat la seva proposta -millora de l'actual model sempre dins el règim comú- al model federal alemany.

stats