ASSEMBLEA DE SI
Política 19/02/2012

Solidaritat tornarà a presentar al Parlament la seva llei d'independència el 2013

El secretari general de SI, Uriel Bertran, assegura que cal "treure les vergonyes a l'autonomisme" de CiU

Acn
3 min

BarcelonaSolidaritat tornarà a presentar al Parlament la seva proposta de llei d'independència. Així ho ha avançat el secretari general de SI, Uriel Bertran, en la segona assemblea de la formació, celebrada aquest diumenge a Barcelona. La proposta de llei va ser rebutjada a l'inici de la legislatura, però Bertran ha considerat que després que CiU donés suport al referèndum d'autodeterminació d'Escòcia dijous passat, ara SI l'ha de tornar a presentar per mostrar la "contradicció" de la federació nacionalista i "treure les vergonyes a l'autonomisme". A més, des de SI han fet una crida perquè els sobiranistes "cansats de la hipocresia i les mentides" que ara són a altres formacions s'acostin a Solidaritat. El debat sobre la independència de Catalunya tornarà al Parlament de la mà de SI. O aquesta és, almenys, la intenció que ha manifestat Uriel Bertran en el seu discurs davant els adherits presents a la II assemblea de la formació. En aquest sentit, el secretari general dels independentistes ha avançat que després que al passat ple del Parlament s'aprovés el suport al procés d'autodeterminació d'Escòcia amb el suport de CiU, Solidaritat ha de tornar a plantejar la seva proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Bertran ha explicat que la propera moció que el seu subgrup entrarà al Parlament serà de suport "al referèndum que celebrarà Catalunya per decidir el seu futur polític". "CiU donarà suport al referèndum a Escòcia i no a Catalunya?", s'ha preguntat el líder dels independentistes.

De la mateixa manera, Solidaritat ja té decidit que més endavant, l'any 2013, el subgrup tornarà a presentar la proposta de llei de transició cap a la independència de Catalunya "per iniciar de nou el debat". A més, Bertran ha encoratjat els adherits a SI a "presentar a tots els municipis del país la llei, per explicar-la i divulgar-la fins a les properes eleccions".

D'aquesta manera, Bertran pretén fer avançar l'independentisme i "destapar les vergonyes dels autonomistes" de Convergència i Unió i d'altres formacions catalanistes. "Nosaltres estem disposats a arraconar l'autonomisme i aconseguir noves figures. No hem vingut a resistir, hem vingut a vèncer", ha sentenciat.

Bertran, a més, ha fet una crida a tots aquells sobiranistes que militen en altres formacions i que s'han "cansat de la hipocresia i les mentides" dels seus partits que segueixin el procés que van seguir ell mateix i el portaveu de SI, Alfons López Tena, i abandonin la seva militància i s'apropin a Solidaritat.

Precisament Tena ha sigut qui ha carregat contra els partits majoritaris del catalanisme i, especialment, contra CiU i ERC, a qui ha retret no que no hagin enviat ningú en representació a l'assemblea ni per cortesia, quan partits com ICV o PSC sí que han estat presents a l'acte. López Tena, a més, ha criticat que entre tots els partits que fins ara han gestionat la Generalitat han aconseguit deixar de costat els catalans. "Nosaltres volem la independència perquè volem un estat al servei del poble de Catalunya i no de comtes, d'empreses, de caixes, de despatxos d'advocats i de grups d'interès, que estan aprofitant-se dels diners dels catalans en benefici propi", ha conclòs.

Aprovat el "full de ruta cap a la independència"

Tal com estava previst, la II assemblea de SI ha donat llum verda a la seva ponència política, en què els independentistes marquen un "full de ruta" cap a la independència. El document inclou una llei de transició nacional a la independència com la gran proposta política per als pròxims dos anys. Una norma que, segons el text de la ponència, estableix les diferents fases del procés. En primer lloc habilita el Govern per negociar la independència de Catalunya amb la comunitat internacional i l'insta a crear els ministeris d'Exteriors, Seguretat, Energia, Hisenda i Seguretat Social mentre durin les negociacions. Paral·lelament, també estableix que el Govern impulsi una campanya per explicar "els avantatges de l'estat propi". El final del procés d'independència es planteja amb dues alternatives vives: la convocatòria d'un referèndum o la proclamació de la independència.

"La subordinació a Espanya ha conduït el país a una situació límit. Som en una cruïlla: o assolim la independència en els propers anys o els pilars sobre els quals s'ha construït la nació catalana durant segles poden desaparèixer". Aquest és un dels fragments que s'extreu del text que aquest diumenge han votat els assistents a l'assemblea.

stats