CONVULSIONS INTERNES A SI
Política 15/02/2011

La cúpula de Solidaritat ja expedienta i amenaça amb expulsar un candidat no oficialista

Els enfrontaments interns entre els candidats no integrats a la candidatura oficial i l'aparell incipient pugen d'intensitat a mesura que s'acosta el primer congrés de la formació, diumenge a Manresa

M.colomer
3 min

BarcelonaLes picabaralles i tensions internes a Solidaritat en vistes al seu primer congrés nacional, lluny d'apaivagar-se, s'agreugen a mida que s'acosta la cita de diumenge. La Comissió Organitzadora Nacional de primer congrés de Solidaritat Catalana per la Independència ha anunciat avui que expedienta i instarà la seva Comissió de Garanties a expulsar del partit a Jordi San Nicolás -candidat a la presidència del partit proper al fins ara entorn de confiança de Joan Laporta- per haver acusat els candidats de la candidatura oficial ('Anem per feina'), el diputat Antoni Strubell i Isabel Clara-Simó, d'haver presentat fora de termini la seva candidatura. El fet que San Nicolás acusés també la Comissió Organitzadora del congrés de diumenge a Manresa -integrada per l'aparell incipient del partit- de donar per vàlides amb irregularitats aquestes dues candidatures, ha irritat la cúpula del partit. Tant és així que han resolt que "davant la gravetat" de les acusacions de San Nicolás, el "comminen" a retractar-se i l'adverteixen que li obriran expedient i instaran la Comissió de Garanties internes a expulsar-lo. Però es dóna el cas que la petició d'expulsió la fan en base a uns estatuts que encara no s'han aprovat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No deixa de ser un més dels episodis d'enfrontaments, acusacions i contraacusacions entre el sector fidel al que s'albira com a aparell del partit -liderat per Uriel Bertran i Alfons López Tena- i persones fins ara de la confiança de Joan Laporta. Ara bé, també és cert que Laporta evita alinear-se i, en tot cas i públicament, ho ha vingut fent al costat de Tena i Bertran, en considerar un "error" que es presentin candidatures alternatives les candidatures oficials integrades en la llista de 'Anem per feina'.

A favor de la unitat

Precisament, una de les persones que ha decidit presentar batalla a Uriel Bertran pel càrrec de secretari general és Àlex Fenoll, home que s'ha mogut al costat i amb absoluta fidelitat a Laporta. Fenoll ha defensat en declaracions a l'Ara.cat que no és partidari que els càrrecs institucionals (diputats) ocupin també càrrecs orgànics, de manera que Tena i Bertran no podrien assumir el control de l'aparell intern. Fenoll, a més, ha fet públic una carta als adherits en què es compromet a fer els possibles per a la unitat independentista, també a Barcelona, cosa que topa de ple amb el que han manifestat Tena i Bertran. Però, en canvi, conflueix més amb les intencions de Laporta, que ahir instava Solidaritat a reflexionar sobre la necessitat de sumar-se a una coalició amb ERC i Rcat a la capital catalana. Fenoll creu que han de ser les bases qui decideixin les coalicions en referèndum. Fenoll també promet una auditoria interna, es compromet a vetllar perquè "cap membre de SI visqui de la política" auditant els càrrecs electes abans que prenguin possessió per determinar de què viuen, cosa que incomodaria el futur aparell.

Es dóna el cas que militants de l'òrbita Tena-Bertran han acusat els darrers dies a Fenoll, a la també dona de confiança de Laporta i candidata no oficial a seguir dirigint les relacions internacionals de SI, Anna Arqué -a qui la candidata de Tena i Bertran Isabel Clara Simó li disputa el càrrec-, i a Lluís Mosella -rivalitza amb l'oficialista Emili Valdero per la secretaria d'organització–, d'haver negociat amb el republicà Jordi Portabella d'esquenes a SI, extrem que neguen. És més, afirmen que no formen cap front, sinó que van per lliure. Els fòrums digitals de Solidaritat bullen aquests dies, i ja afloren els enfrontaments interns que fa algunes setmanes, des del procés de congressos territorials, que es venen coent.

Veten Laporta com a candidat a Barcelona

Avui mateix, per tallar qualsevol possible temptativa de Laporta de ser cap de llista a Barcelona o de participar a les llistes d'Esquerra, SI de la ciutat ha enviat un comunicat recordant que, segons els Estatuts que s'aprovaran aquest cap de setmana –i en uns articles no esmenats–, "els membres de Cambres legislatives no podran presentar-se a primàries per formar candidatures a eleccions municipals, ni integrar-se a cap candidatura municipal excepte als llocs de tancament al final de la llista electoral que es designin". Això li frenaria qualsevol opció de liderar la llista de SI o de ser el número dos de Jordi Portabella, com s'havia especulat.

stats