CONSELL DE MINISTRES
Política 23/12/2011

Rajoy ordena als ministeris que preparin les primeres retallades

El decret que s'aprovarà la setmana que ve inclourà l'actualització de les pensions i tot apunta que es mantindrà la congelació del sou dels funcionaris

Ara
1 min

Madrid/BarcelonaLa vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comparegut després del primer consell de ministres del govern espanyol i ha explicat que la setmana que ve s'aprovarà el decret que fixarà les primeres mesures econòmiques de l'executiu de Rajoy. Entre aquestes hi haurà l'actualització de "totes les pensions" i es decidirà si finalment es manté la congelació dels sous dels funcionaris, que avui Santamaría no ha descartat. La vicepresidenta també ha explicat que s'aprovarà un acord de no disponibilitat que marcarà la xifra de despesa que els ministeris hauran de retallar els primers mesos de l'any, abans que s'hagi aprovat el nou pressupost. Els nous comptes, que es faran d'acord amb les previsions de creixement de la Comissió Europea, ja fixaran l'esquema per reduir els 16.500 milions previstos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría també ha fixat el 7 de gener com a data límit perquè sindicats i patronal acordin una reforma laboral abans de la intervenció de l'executiu central. Mariano Rajoy ja va avisar durant el debat d'investidura que, si no aconseguia un acord amb els agents socials, actuaria directament el govern central. Unes altres prioritats que ha anunciat són les reformes econòmiques i les del sistema financer i la llei de transparència, bon govern i accés a la informació pública. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja ha rebut l'encàrrec formal de culminar la reforma del sistema financer durant el primer semestre de l'any.

En la seva primera compareixença, ha reiterat la voluntat de diàleg amb els grups parlamentaris. Fonts del govern espanyol mantenen la voluntat de convocar aviat una reunió amb els presidents autonòmics, que encara no té data.

Demà, Rajoy felicitarà el Nadal per videoconferència a les tropes espanyoles desplegades a l'estranger.

stats