RECENTRALITZACIÓ
Política 03/09/2012

L'Estat prepara una llei d'unitat de mercat per simplificar l'"embolic normatiu" de les autonomies

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, creu que la capacitat legislativa de les comunitats provoca "més dificultats" per establir empreses

Efe
2 min

SantanderLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit aquest dilluns que la llei d'unitat del mercat és un dels objectius de l'executiu estatal en aquest trimestre polític per simplificar l'"embolic" que suposen les diferents normatives autonòmiques i buscar el benefici de l'operador econòmic. Sáenz de Santamaría, que ha inaugurat el seminari de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) 'Lleis sàvies i justes. Una aposta per la qualitat de les lleis', ha considerat que cal abordar què està passant amb la unitat de mercat "no només a la Unió Europea, sinó també a Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha explicat que, amb aquesta norma d'unitat de mercat, es vol garantir un procediment perquè els operadors econòmics puguin traslladar davant un òrgan de l'Estat les dificultats que els provoca la dispersió normativa. I es pretén establir "unes màximes d'actuació" en l'aprovació de normes per a les comunitats autònomes, "buscant en tot cas el benefici de l'operador econòmic". Sáenz de Santamaría ha incidit que a "Espanya hi ha més dificultat per donar qualitat a les lleis" i aprovar les normes "que siguin necessàries i justes", a conseqüència de "la pluralitat d'agents amb potestat legislativa": els parlaments autonòmics .

D'aquesta manera, ha advertit que en un sistema com l'espanyol, en què són diversos "els centres amb capacitat legislativa", de vegades es produeixen "més dificultats" per als operadors jurídics i econòmics a l'hora d'interpretar una norma o obrir un negoci. "És molt difícil relacionar-se jurídicament amb una administració quan són diversos els centres normatius i quan és necessari aplicar una pluralitat de normes per a un operador jurídic o econòmic que intenta treballar en tot l'àmbit nacional", ha asseverat la vicepresidenta espanyola i ministra de la Presidència .

Sáenz de Santamaría ha advocat per intentar simplificar aquest "embolic normatiu", que redunda "en el perjudici" d'un sector que "es veu necessitat d'operar en diverses comunitats autònomes amb diferents regulacions". La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol ha al·ludit a unes dades del Banc Mundial, segons les quals Espanya és el país 33 de 148 amb més dificultats per obrir un negoci. "Alguna cosa està passant amb la nostra unitat de mercat i amb l'elaboració profusa de les normes quan ens posem a la cua dels països a l'hora d'obrir un negoci", ha advertit.

Sáenz de Santamaría ha recalcat que aquest és un programa "molt ambiciós", que ha de "suscitar" no només l'interès del govern estatal, sinó també el del conjunt dels operadors jurídics. "Tots hem de ser partícips per aconseguir que el nostre ordenament jurídic sigui el millor i el més clar possible", ha manifestat la vicepresidenta, que ha subratllat que aquesta norma "redundarà en benefici de la seguretat jurídica" i "la confiança" en el sistema.

A més, Sáenz de Santamaría ha insistit que l'excés de normes fa que "perdin valor" i ha alertat que es viuen "moments desconeguts de saturació normativa", una circumstància "insostenible" per a qualsevol operador o estat modern. Segons ha apuntat, el govern preveu una simplificació normativa, en nom d'una major seguretat jurídica. La vicepresidenta de l'executiu també ha advocat per trobar mecanismes per millorar la tramitació legislativa, per tal d'aconseguir "un test de qualitat" en els debats parlamentaris i en l'aprovació de normes.

stats