Política 14/04/2016

Un nou document revela que Soria tenia una altra societat en el paradís fiscal de Jersey

El diari 'El Mundo' publica que la firma del ministre d'Indústria apareix en la dissolució de Mechanical Trading Limited l'any 2002, quan era alcalde de Las Palmas

Ara
3 min
El ministre d'Indústria i Energia, Jose Manuel Soria, a la roda de premsa posterior del consell de ministres / EMILIO NARANJO / EFE

BarcelonaUna nova documentació acredita que el ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, tenia un altra empresa al paradís fiscal de Jersey. Segons publica el diari 'El Mundo', el ministre hauria amagat que va ser administrador, juntament amb el seu germà, d'una altra societat a l'illa britànica de Jersey, considerat el paradís fiscal amb més volum de fons captats de l'estranger a tot el món. Es tracta de la companyia Mechanical Trading Limited.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La documentació, a la qual ha tingut accés 'El Mundo', revela que en el moment de dissoldre l'empresa l'any 2002 (quan Soria ja es dedicava a la política), els dos administradors, que fins al moment estaven camuflats sota un entramat financer, firmen en el seu nom. La rúbrica del ministre en funcions figura en la seva dissolució, duta a terme el 27 de novembre del 2002 quan era alcalde de Las Palmas.

Més informació sobre la societat de les Bahames

D'altra banda, el diari 'El Confidencial' avança més informació sobre la societat opaca que hauria mantingut el ministre a les Bahames. Segons el digital, la societat UK Lines Limited, en què el ministre en funcions va aparèixer com a administrador, va ser introduïda al registre de les Bahames per un intermediari que ha estat sota vigilància de la justícia espanyola: Canal Trust Company Limited. Aquesta empresa es va veure implicada en l'escàndol entre 2001 i 2002 de BBVA Privanza, quan el Banc d'Espanya va iniciar un expedient sancionador contra el banc i setze dels seus antics consellers i directius per l'existència de fons de més de 200 milions d'euros que, pertanyent al BBVA no van ser inclosos en els estats financers del banc.

Soria compareixerà dilluns al Congrés

José Manuel Soria compareixerà dilluns al Congrés per donar explicacions sobre la seva presumpta relació amb els papers de Panamà.

El president de la Comissió d'Indústria, Fernando Martínez-Maillo, ha confirmat que finalment Soria acudirà al Congrés el dia 18, després que així ho decidís ahir a la nit la mesa i els portaveus d'aquesta comissió. En un primer moment s'havia anunciat la compareixença per dimarts.

Soria anirà a la comissió a petició pròpia per donar compte de la seva vinculació amb la companyia fundada pel seu pare UK Lines Limited –societat britànica dedicada a la consignació de vaixells– després que la seva versió (de no tenir cap vinculació amb aquesta empresa) quedés desmentida per les múltiples informacions avançades pel digital 'El Confidencial' i 'La Sexta' que l'assenyalaven com a secretari del consell d'administració. Aquesta societat anglesa tindria una rèplica opaca a les Bahames creada a través del bufet Mossak Fonseca (segons els mitjans que han tingut accés als 'papers de Panamà').

El ministre en funcions haurà d'explicar també l'origen i la seva participació en l'empresa familiar Oceanic Lines (que es va crear després de la dissolució de UK Lines), de la qual també era secretari.

Les contradiccions del ministre

Segons la versió de Soria a principi de setmana, UK Lines Limited era una agència de transports que hauria estat contractada per l'empresa familiar de Soria –Oceanic Lines– per la gestió de fruites i verdures que enviava des de les Canàries fins al Regne Unit. D'acord amb les seves declaracions, la seva relació amb aquesta empresa no va anar més enllà d'una relació "comercial". Tanmateix, dimarts i dimecres van aparèixer noves informacions que el vinculaven directament amb la societat anglesa i la seva direcció: segons el registre mercantil britànic, Soria va ser secretari del consell d'administració de UK Lines del 1991 al 1997, un període en el qual ja havia iniciat la seva carrera política.

stats