DEBAT A L'ESPANYOLISME
Política 19/08/2014

El líder d'UPyD a la UE denuncia "pràctiques autoritàries" al partit i reclama aliar-se amb C's

Sosa Wagner apunta en un article a 'El Mundo' que els resultats a les eleccions europees van ser un "petit cop" per al partit de Rosa Díez

Efe
2 min
El cap de llista d'UPyD pel 25-M, Sosa Wagner / EFE

MadridL'eurodiputat Francisco Sosa Wagner, cap de llista d'UPyD en els últims comicis europeus, considera necessari que el seu partit i Ciutadans uneixin esforços i arribin a un acord per presentar-se a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques i, posteriorment, a les generals. Sosa Wagner, en un article publicat aquest dimarts en el diari 'El Mundo', planteja que, encara que són dos partits diferents, UPyD i Ciutadans tenen suficients punts de trobada per redactar un "compromís electoral comú basat en deu o dotze acords primordials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Efe, Wagner ha subratllat la seva voluntat d'obrir un debat de forma desinteressada sobre el nou escenari polític sorgit després de les eleccions al Parlament Europeu. La seva proposta és que les dues organitzacions mantinguin la seva independència, però que facin una aposta electoral conjunta a partir del que els uneix.

L'eurodiputat apunta a l'article que les últimes europees van suposar un "petit cop" per al partit que lidera Rosa Díez, que va obtenir quatre escons, per dos de Ciutadans, cosa que qualifica d'"èxit estimable".

Segons ha assenyalat a Efe, malgrat que en les dues forces hi ha hagut una gran oposició en el passat a aquesta confluència, "és de persones amb cap canviar d'opinió quan canvia l'escenari". Per Wagner, el mal resultat de les forces majoritàries, sumat a la irrupció de Podem, fa que els dos partits petits que defensen l'actual ordre constitucional hagin de fer "una nova reflexió" sobre la conveniència de presentar una oferta electoral conjunta.

També ha advertit que UPyD hauria d'"alliberar-se de les pràctiques autoritàries que nien en el seu si, pràctiques que desemboquen en l'expulsió constant d'afiliats o en la seva sepultura en vida quan decideixen estar a les seves files acollits en un ominós silenci". Unes pràctiques que, ha afegit a Efe, es donen en tots els partits polítics i que en el cas d'UPyD es tradueixen en baixes o expulsions "contínues" d'afiliats o "condemnes al silenci" quan es discrepa de la direcció.

Fonts d'UPyD han recordat que en l'últim congrés del partit es va sotmetre a votació la possible confluència amb altres forces, una proposta que va sorgir de Fernando Savater, i va ser rebutjada amb el vot del 98% dels afiliats. Les fonts consultades per Efe han opinat que el que seria autoritari seria ignorar la posició fixada pels afiliats d'UPyD en un congrés. "Això sí que seria falta de democràcia interna", han afegit.

stats