PROCÉS SOBIRANISTA
Política 21/01/2015

Sotrac negociador pel full de ruta

ICV i la CUP congelen la seva participació en les converses per pactar un pla comú cap a l’estat propi

Núria Orriols / Laia Vicens
3 min
DESMARCATS DE L’ACORD MAS-JUNQUERAS 
 Les converses per dissenyar un full de ruta comú cap a la independència van patir ahir dues baixes: la CUP i ICV s’han aixecat de la taula de negociació, per raons diferents. La CUP definirà els pròxims passos en assemblees al territori, mentre que ICV recela de l’esborrany de full de ruta perquè considera que el segell de CiU li dóna un biaix “de dretes”.

BarcelonaMés turbulències en el front comú per a l’estat propi. Després de l’acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras, que va permetre fixar el 27 de setembre com a horitzó de les eleccions plebiscitàries, han aparegut esquerdes en la unitat sobiranista, que de moment frenen l’acord al voltant d’un full de ruta per als pròxims mesos. Malgrat que els partits pel dret a decidir i les entitats civils (ANC, Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència) es van reunir divendres passat i van enllestir un esborrany de treball sobre el rumb que cal seguir, ahir, tant ICV-EUiA com la CUP van marcar certes distàncies i van deixar clar que encara no hi ha acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar l’ARA, l’esborrany preveu un període aproximat de 15 mesos per completar el procés cap a la independència. El document també marca un termini de deu mesos per elaborar una proposta de Constitució catalana, un “exercici sistemàtic d’actes de sobirania” davant l’estat espanyol, la creació d’estructures d’estat i, al final del procés, un “referèndum vinculant” per ratificar els passos fets. Abans de decidir si cal constituir un “nou estat o República Catalana”, el text defensa “mantenir una actitud expectant davant de possibles alternatives promogudes des de les institucions espanyoles”.

Teòricament, l’esborrany comptava amb un primer vistiplau de les forces i entitats presents a la taula de negociació, que han anat treballant el text els últims mesos. Però ahir van aflorar algunes dissensions, que han portat ICV i la CUP a congelar la seva participació en les converses. El diputat de la CUP Quim Arrufat va assegurar des del Parlament que, després de la reedició del pacte CiU-ERC, “no hi ha espai ni negociació” per traçar un camí comú, i va lamentar les “filtracions” d’esborranys que “no responen” a una feina “seriosa” i que “destrossen la capacitat d’arribar a acords”. Ara, la CUP aposta per treballar el seu propi full de ruta en una ronda d’assemblees que s’iniciarà aquesta setmana arreu del territori. Serà en aquest espai on la CUP definirà una candidatura “rupturista” pensant ja en el 27 de setembre.

Contra fulls de ruta 'de dretes'

ICV-EUiA, per la seva banda, va anunciar per boca del seu portaveu adjunt al Parlament, Joan Mena, que no participarà en el “disseny d’un full de ruta de dretes”. Pels ecosocialistes, el que ha “evidenciat” el nou acord Mas-Junqueras és que “s’ha empetitit” el dret a decidir i que encara “queda pendent” un referèndum per definir l’horitzó nacional. ICV, segons fonts de la negociació, ha “congelat” la seva implicació. EUiA, malgrat que encara és a la taula, només avalarà un full de ruta “social i democràtic”.

Per mirar de frenar aquests moviments, ERC va demanar a la CUP “suport” per fixar un full de ruta “concret” i “calendaritzat”. El portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Pere Aragonès, va demanar a la CUP que els “ajudi” a definir un rumb independentista “nítid” a partir del 27-S. A més, va instar ICV-EUiA a passar de la defensa del dret a decidir a mullar-se en el debat sobre la independència. ERC aposta per cloure la negociació del full de ruta abans de les municipals. També el portaveu del Govern, Francesc Homs, va fer una crida a acordar-ho “com més aviat millor”, tot i que va remarcar que cal buscar complicitats més enllà de CDC i ERC. Unió, de fet, encara no s’ha definit sobre aquesta qüestió.

Des del PP arribava ahir una apel·lació als de Josep Antoni Duran i Lleida perquè s’avinguin a fer un govern d’unitat antisobiranista després del 27-S. Alícia Sánchez-Camacho va instar el PSC, Ciutadans i Unió a “actuar amb responsabilitat” i forjar el pacte postelectoral. El PSC va mostrar el seu rebuig “categòric” a governar amb “els principals causants de l’atzucac en què es troba Catalunya”. En canvi, la proposta va ser ben rebuda per Ciutadans. La portaveu del partit al Parlament, Carina Mejías, va obrir-se al pacte, però va emplaçar a parlar-ne passades les eleccions del 27-S.

stats