Política 01/09/2012

Standard & Poor's degrada el deute català a porqueria pel pacte fiscal

Standard & Poor's preveu dificultats per al Govern si la demanda de pacte fiscal tensiona encara més la relació amb l'Estat, i ja li valora el deute com a bo porqueria. La Generalitat està "perplexa".

Roger Tugas
2 min
L'agència de ràting Standard & Poor's valora el concert econòmic basc però censura que Catalunya vulgui un pacte fiscal semblant.

BARCELONA.El 17 de juliol l'agència de ràting Standard & Poor's (S&P) va qualificar amb una A el deute a llarg termini del País Basc, dos nivells per sobre que a l'Estat. Entre les raons per justificar-ho apel·laven a l'autonomia fiscal "forta" que els permet recaptar, gestionar i legislar els impostos. Ara Catalunya reclama el mateix amb el pacte fiscal votat pel Parlament, però la reacció de S&P és diametralment oposada i ahir va rebaixar-li la qualificació del deute a BB, al nivell de bo porqueria. I precisament l'agència ho argumenta pel fet que el rescat de la Generalitat pot perillar si "la petició de Catalunya per canviar el marc institucional augmenta les tensions amb el govern espanyol fins a la ruptura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest deteriorament, però, pot ser tan sols un preludi d'una rebaixa pitjor, fins a la qualificació B- o per sota si la reivindicació del pacte fiscal perjudica "la coordinació necessària entre l'administració regional i la central per a la bona execució de l'ajuda financera del govern espanyol" i debilita "la voluntat de l'executiu estatal de donar el seu suport en certs escenaris". En altres paraules: la viabilitat financera del Govern és tan precària i té els mercats externs tan tancats que depèn del tot del rescat de l'Estat, que podria pensar-s'ho si pressiona gaire amb la demanda del concert.

De la mateixa manera, S&P ve a coincidir amb el PP en el sentit que aquestes reivindicacions poden tenir un "potencial impacte negatiu" en la capacitat de la Generalitat "per aconseguir finançament extern". I, a més, l'agència de ràting censura el fet que, si Catalunya assolís el pacte fiscal i incrementés els ingressos, això aniria "en detriment d'altres regions o altres nivells de govern".

L'argumentari va provocar "perplexitat" al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, "pels criteris no econòmics" de S&P. Va qualificar el seu raonament de "justificació altament política, desencertada i poc respectuosa amb la solidesa democràtica d'Espanya", va situar "en la més escrupulosa legalitat" la petició del pacte fiscal i va afirmar convençut que l'Estat no discriminarà la Generalitat "per raons polítiques".

La rebaixa de S&P dificulta més l'escenari financer de Catalunya, atès que Moody's ja va qualificar de porqueria el deute al maig i Fitch és a un pas de fer-ho. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va culpar el Govern de la tensió creada, per no defensar els interessos de Catalunya "amb la màxima unitat".

Abans de conèixer-se la rebaixa, el líder d'ICV, Joan Herrera, va preveure durs condicionants "polítics i econòmics" pel rescat i la portaveu d'ERC, Anna Simó, va reclamar que s'avanci el debat de política general -fixat per al 25 de setembre- perquè Artur Mas doni explicacions.

stats