Política 18/11/2014

Suïssa paralitza l'ús de la documentació entregada a Ruz sobre Bárcenas a petició de l'extresorer del PP

La defensa de Bárcenas va interposar un recurs al·legant que es va incomplir una qüestió formal, perquè no es va donar audiència a l'extresorer del PP abans de concedir l'autorització per remetre informació

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Penal Federal suís ha anul·lat l'autorització que la justícia helvètica havia donat al jutge Pablo Ruz per usar la documentació sobre Luis Bárcenas que ja li ha anat remetent, en relació a la recerca de delictes fiscals dins del cas Gürtel. El Tribunal apel·la a un error formal per frenar el permís.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una resolució a la qual ha tingut accés l'agència Efe, tres jutges d'aquest tribunal han admès el recurs que va interposar la defensa de l'extresorer del PP contra l'autorització que va donar l'Oficina Federal de Justícia (OFJ) de Suïssa a Ruz per usar els documents enviats a l'Audiència Nacional sobre diversos imputats. El tribunal suís acull els arguments de Bárcenas al·legant que es va incomplir una qüestió formal, concretament l'obligació de donar audiència als afectats per la informació abans de concedir l'autorització, de manera que anul·la aquesta autorització i reenvia la causa de nou a aquesta oficina.

Bárcenas es referia en el seu recurs a la documentació demanada per Ruz al juny de 2012 a les autoritats suïsses sobre els comptes del l'extresorer i de la seva empresa Tesedul al Banc de Ginebra. A l'abril d'aquest any, el jutge espanyol va sol·licitar a Suïssa, tal com requereix la llei, usar aquesta informació bancària per perseguir delictes relacionats amb la corrupció i no solament de naturalesa fiscal, ja que segons el conveni bilateral entre els dos països Espanya no pot utilitzar aquest tipus de documents només per a delictes fiscals.

Aquest mateix mes, la OFJ va autoritzar a Ruz a usar la informació admetent que els fets es podrien qualificar a Suïssa com a delictes de corrupció. Bárcenas i el seu presumpte testaferro, Iván Yáñez, van recórrer a aquesta decisió, argumentant d'una banda que no s'investiguen realment delictes d'aquest tipus i, d'una altra, que no se'ls va donar audiència per al·legar el que estimessin oportú.

Ara, el tribunal format pels jutges Stephan Blättler (president), Giorgio Bomio i Nathalie Zufferey Franciolli admet el segon argument i afirma en la seva decisió que el fet que no es donés a Bárcenas la possibilitat d'al·legar el que cregués convenient suposa una "violació greu del dret a ser escoltat". També afirma que la OFJ no va motivar en la seva decisió les raons per les quals considera que efectivament s'estan investigant delictes de corrupció.

Per tot això, decideixen "anul·lar la decisió" de la OFJ sense entrar a examinar si efectivament s'investiguen delictes de corrupció, així com reexpedir la causa a la OFJ perquè torni enrere en el procediment, se li doni audiència per tal que Bárcenas pugui exposar els seus arguments. Segons fonts jurídiques, ara el procediment torna a començar des del moment en què es concedeixi audiència a l'extresorer (i possiblement a Yáñez). Després la decisió és recurrible, per la qual cosa Ruz no podrà usar aquesta informació durant mesos.

El jutge va ordenar l'ingrés a la presó de Bárcenas el 15 de juliol de 2013 basant-se precisament en els diners que tenia en els seus comptes de Suïssa, on va acumular uns 47 milions d'euros.

stats