CORRUPCIÓ
Política 01/06/2016

Susana Díaz nega que hi hagués frau en els cursos de formació subvencionats

Ara
2 min
Susana Díaz nega que hi hagués frau en els cursos de formació subvencionats

BarcelonaCompareixença al Parlament andalús

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va negar ahir en seu parlamentària que hi hagués un frau en els cursos de formació subvencionats pel govern andalús entre el 2002 i el 2012. El seu argument és que les arques públiques no s’han vist damnificades tot i els indicis recollits per la policia i la Guàrdia Civil en els dos últims anys. “En no haver-hi cap afectació en els fons públics, no hi ha hagut frau. Si els tribunals determinen una altra cosa, canviaré de criteri”, va sentenciar Díaz. Ho va dir en la seva compareixença a la comissió d’investigació sobre els cursos de formació del Parlament andalús.

Durant la compareixença, l’oposició va airejar els convenis signats entre la UGT i el PSOE i va preguntar reiterades vegades si aquests acords van permetre al Partit Socialista beneficiar-se de manera indirecta del suposat frau dels cursos de formació. Díaz va negar aquesta possibilitat, així com les acusacions relacionades amb finançament irregular que pesen sobre diferents càrrecs del PSOE andalús.

La investigació examina si la Junta va subvencionar cursos de formació que no es van arribar a impartir o presumptes factures de materials inflades, entre altres irregularitats. Els moments més tensos a la comissió es van viure per la suposada intervenció en aquest cas de José María Moriche, marit de Díaz. Aquesta va ser l’espurna d’una picabaralla entre la presidenta i la portaveu del PP, Teresa Ruiz-Sillero.

“M’he casat amb un pelacanyes”

Moriche va treballar com a administratiu a l’Institut de Formació i Estudis Socials (IFES), un centre que depèn de la UGT i que s’encarregava d’impartir els cursos de formació sota sospita. La diputada popular va centrar les seves preguntes en els diners cobrats pel marit de la presidenta, que el PP xifra en 200.000 euros entre els anys 2004 i 2012. Díaz, visiblement enfadada, va respondre amb sarcasme. “M’he casat amb un pelacanyes”, va dir, i va afegir que el seu marit cobra entre 700 i 1.200 euros al mes. El fet d’explicar el sou de Moriche va servir a Díaz per defensar la seva transparència: “Jo no formaré part de la moda de les dones que no saben d’on vénen els diners i els cotxes”, va dir en referència a l’exministra de Sanitat del PP Ana Mato. El diàleg entre Díaz i Ruiz-Sillero va anar encenent-se fins a convertir-se en un dur cara a cara al Parlament que la presidenta andalusa va titllar d’“insídies”.

stats