Política 26/04/2017

Susana Díaz critica que l'independentisme parli "en nom del poble" com Le Pen

La presidenta andalusa i candidata a liderar el PSOE nega que Catalunya sigui una nació i acusa el Govern de dir "moltes mentides": "Tothom sap que no hi haurà referèndum"

Marc Toro
4 min
La presidenta andalusa i candidata a liderar el PSOE, Susana Díaz, acompanyada del seu coordinador de campanya a Catalunya, Joaquín Fernàndez (esquerra), en la seva arribada a l'hotel Palace de Barcelona

Barcelona"Ni jo ni cap demòcrata podem acceptar que per desconnectar Catalunya d'Espanya s'intenti desconnectar també de la llei i el dret. Ni jo ni cap demòcrata podem acceptar que en nom del poble (per utilitzar l'eslògan de la senyora Le Pen a França) es negui a Espanya l'essència de la democràcia, que és la sobirania del poble espanyol i se li negui tota legitimitat per escollir democràticament el seu destí". Amb aquesta contundència s'ha expressat aquest dimecres Susana Díaz, que ha carregat contra l'independentisme en la conferència de Barcelona Tribuna que ha pronunciat a l'Hotel Palace de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta andalusa i candidata a liderat el PSOE ha acusat el Govern de dir "moltes mentides". "La primera està a la vista de tothom, encara que no gaires la vegin. L'element central és el famós referèndum. Tothom sap que no hi haurà referèndum, i el primer, el president [de la Generalitat, Carles Puigdemont]", ha afirmat. Furgant en les recents tensions entre el PDECat i ERC, Díaz ha dit que "tot el que passa a Catalunya és en clau d’eleccions" i s'ha mostrat convençuda que en lloc de consulta hi haurà eleccions "es diguin com es diguin. Plebiscitàries anticipades o com en vulguin dir aquest cop".

Díaz nos'haestat de relacionar les "mentides" de l'independentisme amb la corrupció a Catalunya: "És lamentable que no es digui la veritat, i quan s'amaga la veritat, s'abona el terreny de la sospita. I molta gent té dret a sospitar si darrere d'alguns promotors del procés no hi haurà un intent de fuga endavant per intentar encobrir sota la manta del d'independentisme històries ocultes per les quals es busca la impunitat".

Contrària a l'immobilisme del govern espanyol en el conflicte entre Catalunya i l'Estat, la 'baronessa' ha dit que el Procés no se solucionarà només amb "l'aplicació de la llei". Malgrat que ha advertit que si el Parlament o el Govern incompleixen la llei els tribunals han d'actuar, i que això no suposa una "judicialització de la política", també ha cridat l'Estat a buscar solucions polítiques. Insistint que "mai és tard per a l’acord, ha promès implicar-s'hi a fons per trobar-lo i ha assegurat que la seva estratègia no serà "aparèixer com el Pare Noel, repartint inversions i enfrontant regions i que, a l'hora de la veritat, els anuncis no formin part de la lletra dels pressupostos".

Díaz ha tingut un discurs molt diferent del que el seu principal rival a les primàries, Pedro Sánchez, va fer dissabte a Catalunya. Començant pel concepte de nació: mentre l'exsecretari general va defensar que Catalunya és una nació i Espanya una nació de nacions, Díaz ha deixat clar que "això no és a la declaració de Granada". "I jo sí que hi sóc", ha afegit, alhora que ha fet una defensa de la reforma Constitucional en sentit federal per adaptar la carta magna a l'"Espanya plural, diversa, coneixedora i reconeixedora" de les diferents identitats. "No crec que sigui el moment d'establir una subhasta d'ofertes a Catalunya ni generar expectatives en el buit".

Sota l'atenta mirada del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha presentat la conferència, Díaz ha dit que per "avançar" en la línia de l'acord el PSOE necessita els socialistes catalans. "El PSC és decisiu per al PSOE com ho és Catalunya per a Espanya".

Puigdemont respon a Díaz

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha trigat a contestar a les paraules de Díaz, que ha comparat l'independentisme amb Le Pen. Ho ha fet a través d'una piulada de Twitter, en la qual ha suposat que la presidenta andalusa "deu tenir un prejudici" perquè és "català i independentista". Puigdemont ha comparat les declaracions de Díaz amb les opinions contràries de Le Pen "sobre la independència".

No es deixarà "contagiar" per Podem

Aquest és el segon cop que la presidenta andalusa fa campanya a Catalunya. Fa tres setmanes va mantenir una trobada amb militants del PSC afins a ella a la seu del carrer Nicaragua i es va reunir amb Iceta, però les dues reunions van ser privades. En declaracions als periodistes aquell mateix dia es va mostrar convençuda que serà la pròxima secretària general del PSOE i va demanar als socialistes catalans que "girin full", conscient que al partit hi ha molts que la veuen com a artífex de la defenestració de Sánchez i l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy.

La candidata, de fet, ha deixat clar que l'únic resultat de votar en contra d'un nou govern del PP haurien sigut unes eleccions on els populars haurien tingut un resultat millor, i ha afegit que "cal respectar la voluntat dels ciutadans" i que el partit al govern ha de tenir una majoria parlamentària suficient. El seu objectiu si guanya les primàries, ha dit, serà tornar a fer del PSOE "un partit guanyador", un partit "de govern".

Apel·lant a l'esperit i els avenços socials impulsats pels governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, ha insistit que el partit socialista no es pot limitar "a llançar proclames i discursos", una crítica a Sánchez i a Podem que ha anat desenvolupant al llarg de la conferència. En aquest sentit ha criticat tant els que demonitzen el règim del 78 com els que defensen models "assemblearis". "Més que empoderar les bases, [l'objectiu] és empoderar els líders", ha dit, i ha afegit: "No em deixaré contagiar per la política que, amb propostes de dretes o d’esquerres, acaba negant tota arquitectura institucional de la democràcia".

stats