Política 27/05/2011

El president del TC nega que la sentència de l'Estatut obeís a criteris polítics

Pascual Sala també ha tret ferro a les discrepàncies entre ells i el Suprem en la legalització de Bildu

Acn
3 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, ha defensat aquest divendres la imparcialitat dels magistrats a l'hora d'elaborar la sentència de l'Estatut de Catalunya. Segons Sala, malgrat que els membres del TC "tenen ideologia com tothom", mai han tingut cap mena de "dependència partidària". "El TC decideix sempre d'acord a la Constitució i a la seva Llei orgànica sense cap altra consideració política", ha dit. Sala també ha tret ferro a les discrepàncies entre el Suprem i el TC sobre Bildu, i ha demanat als legisladors que introdueixin canvis en el procediment electoral perquè els tribunals no hagin de decidir sobre la legalitat d'un partit en hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sala ha fet aquestes manifestacions a la presentació de la memòria del TC de l'any 2010 on ha fet referència directa al procés de deliberació i la sentència sobre l'Estatut de Catalunya. El president del TC ha dit que accepta les crítiques que es puguin fer a la seva resolució, però ha defensat de nou la sentència i ha assegurat que en el futur serà objecte d'estudi tan pels qui creuen que es va retallar massa el text com pels que el consideren massa permissiu.

Segons Sala, el fet que les deliberacions fossin lentes es deu a la importància de la qüestió que el TC tenia sobre la taula i també a les recusacions de magistrats que es van allargar un any i mig. A més, ha afirmat, es va fer un procés "meditat" per "adaptar una reforma tan important com la de l'Estatut a la Constitució", fet que demostra que el TC "no adopta mai les seves resolucions amb lleugeresa".

Sala ha recordat que la sentència de l'Estatut ha estat la base de sis sentències posteriors i ha provocat una polèmica sobre la profunditat de l'Estat compost. Segons el president del TC, aquest organisme ha hagut de fer una funció difícil perquè la Constitució va habilitar l'Estat de les autonomies "però no el va tancar" i "ha estat el TC des dels inicis qui ha hagut de fer un autèntic joc de filigrana per poder aclimatar totes les modificacions estatutàries".

"Dir que hi ha criteris partidistes al TC atempta contra la seva independència"

Sala ha dedicat bona part del temps a negar que el TC estigui format per sectors pròxims als dos grans partits espanyols, progressistes i conservadors. "Els magistrats del TC tenen naturalment llibertat ideològica", ha dit, "però d'aquí a afirmar dependències partidàries i que hi ha mandats dels partits polítics és un abisme i atempta contra la independència dels magistrats".

Les "dificultats" del Tribunal Suprem en matèria de llengua

Sala també ha respost una pregunta sobre el paper del Tribunal Suprem respecte al model lingüístic català després que aquesta institució hagi emès quatre sentències que posen en dubte la immersió lingüística a les escoles. El president del TC no ha volgut entrar al fons de la qüestió i ha assegurat que "és conscient de les dificultats que està tenint el TS a l'hora de jutjar aquesta matèria.

Treu ferro a les discrepàncies entre TS i TC sobre Bildu

Sala també ha dedicat una part important de la presentació de la memòria del 2010 a recordar que cal creure i acatar el conjunt de la Constitució, i per tant de la mateixa manera en què es defensa la "unitat indissoluble de la nació espanyola" que apareix a l'article 2 també cal defensar els drets fonamentals que hi apareixen, que són "el nucli" del sistema democràtic.

En aquest marc, ha tret ferro a les diferències entre el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem sobre Bildu després que els magistrats del TC corregissin els seus companys del Suprem i permetessin que la formació fos present a les eleccions del 22-M. Sala ha recordat que en 30 anys tan sols s'han produït criteris contradictoris en quatre ocasions.

En aquesta línia, també ah demanat "correccions" en el procés electoral per permetre que els tribunals i les parts disposin de marge suficient per poder maniobrar i no torni a passar, com en el cas de Bildu, que el TC ha d'emetre un veredicte en qüestió d'hores.

stats