Política 29/06/2015

El TC suspèn provisionalment les estructures d'estat impugnades pel govern espanyol

L'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució obliga a aquesta suspensió, que no pressuposa un pronunciament sobre el fons

Ara
1 min
Llum verda del TC a la impugació feta pel president del govern espanyol. ACN

MadridEl Tribuna Constitucional ha admès a tràmit dos recursos del govern espanyol contra lleis de la Generalitat. Es tracta de la llei de pressupostos del 2015 i la llei de mesures fiscals, financeres i administratives, que inclou les anomenades 'estructures d'estat'. En els dos casos, l'alt tribunal aplica l'automatisme de l'article 161.2 de la Constitució, que estableix la suspensió automàtica de la normativa quan ho reclama l'executiu estatal i dóna un termini de cinc mesos als magistrats perquè es pronunciïn sobre el fons de la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC activa així el mecanisme previst, després que el consell de ministres decidís actuar contra la llei 3/2015, de l'11 de març, en una ofensiva legal per intentar frenar tots els passos que des de Catalunya s'estan fent per preparar el país en cas d'iniciar el camí de la independència. A petició de Mariano Rajoy –i del recurs presentat a través de l'Advocacia de l'Estat– el TC suspèn cautelarment els articles 69 i 95 i les disposicions addicionals de la 22 a la 26. Dues de les mesures afectades són el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya i la Seguretat Social pròpia.

També s'accepta a tràmit el recurs contra l'article 34 dels pressupostos, que afecta els expedients de creació de plantilla.

El ple també ha acceptat un recurs de conflicte positiu de competència promogut per la Generalitat en contra de l'ordre que regula les subvencions en cas de catàstrofe.

stats