Política 09/09/2016

El TC no actuarà contra Forcadell fins que resolgui la seva pròpia reforma

El Constitucional té sobre la taula la llei que li permetria inhabilitar la presidenta del Parlament

2 min
Forcadell es manifestarà a Tarragona per la Diada

El Tribunal Constitucional (TC) no executarà de manera immediata l'incident per desobediència a les seves sentències obert contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que la podria portar a rebre sancions cautelars o penals –com la inhabilitació– malgrat la sol·licitud del govern central.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el TC no té previst executar de manera immediata tampoc l'altre incident per desobediència a les seves sentències per part d'institucions catalanes que té plantejat, referent a l'acció exterior catalana. No en resoldrà cap fins que no hagi analitzat abans el recurs sobre la llei de reforma del mateix TC, que preveu aquests incidents. Així ho han assenyalat a Efe tres fonts diferents del tribunal.

Les raons són dues: una, que els incidents d'execució figuren en una reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional que està recorreguda davant l'alt tribunal; així, en cas d'executar-los, el TC validaria per la via dels fets aquesta reforma, i no té gens clar que sigui constitucional. L'altre motiu és la prudència, ja que els magistrats no volen exasperar més –en aquests moments especialment sensibles en l'àmbit polític– l'atmosfera catalana.

El govern espanyol ha promogut fins ara dos incidents d'execució per incompliment de sentències del TC: un de relacionat amb la resolució del Parlament, vinculada al 9-N, d'inici del procés polític cap a la independència; i un altre per incompliment de la suspensió cautelar acordada pel TC de la llei d'acció exterior de Catalunya.

Aquestes fonts van informar a Efe, ja el juliol passat, que existeixen dubtes dins del mateix TC pel que fa a la reforma legislativa que va dissenyar els incidents d'execució per forçar l'obediència al TC, promoguda pel govern de Mariano Rajoy i que va ser aprovada a final del 2015.

La posada en marxa dels incidents d'execució suposaria donar un aval per la via dels fets a la reforma del mateix TC, que al seu torn està també recorreguda davant l'alt tribunal (entre d'altres, per la mateixa Generalitat).

La situació a Catalunya conduirà, almenys en els pròxims mesos, a la màxima prudència per part del TC, cosa que fa molt probable que els magistrats no portin a l'extrem executiu el desenvolupament dels incidents i esperin un temps abans de resoldre sobre la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional.

stats