Política 28/02/2013

El Consell d'Estat avala recórrer al Constitucional la declaració de sobirania del Parlament

L'organisme avala l'informe de l'Advocacia de l'Estat i veu prou "fonaments jurídics" per portar el text a l'alt tribunal

Ara / Efe
1 min

MadridEl Consell d'Estat creu que hi ha prous "fonaments jurídics" per impugnar davant el Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió permanent d'aquest organisme ha aprovat el dictamen que li va encarregar el govern espanyol i aquesta tarda mateix l'enviarà a l'executiu perquè hi pugui presentar recurs d'inconstitucionalitat.

L'informe de l'òrgan consultiu del govern espanyol és preceptiu però no vinculant. Fonts d'aquesta institució han confirmat que la comissió ha aprovat aquest informe sol·licitat per l'executiu central sobre la declaració del Parlament que defineix Catalunya com un "subjecte polític i jurídic sobirà".

El dictamen serà remès avui mateix al govern espanyol, en concret al ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, encarregat de fer la sol·licitud.

El 8 de febrer, el consell de ministres va demanar al Consell d'Estat l'informe previ per interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta declaració, en haver obtingut ja l'informe favorable a la impugnació de l'Advocacia de l'Estat.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar llavors que l'informe de l'Advocacia de l'Estat conclou que aquesta declaració en la qual el Parlament apel·la a la sobirania de Catalunya vulnera els articles 1.2, 2, 9 i 168 de la Constitució Espanyola.

stats