Política 03/03/2016

El TC admet a tràmit el recurs contra la comissió del procés constituent per desobediència

JxSí i CSQP avisen que defensaran l'òrgan i critiquen que un tribunal no pot frenar un debat parlamentari

Ara
3 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no va desplaçar-se finalment a la Zarzuela per comunicar al rei Felip VI la investidura de Puigdemont.

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dijous l'incident d'execució per desobediència que el govern espanyol va promoure contra el Parlament de Catalunya per la creació de la comissió del procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'última reforma de la llei que regula l'organisme permet que actuï per garantir el compliment de les seves sentències, i, en aquest sentit, el govern espanyol va reclamar que es responsabilitzés la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i els membres de la comissió d'un delicte de desobediència de la sentència que declarava inconstitucional la resolució rupturista del 9 de novembre del 2015, de la qual l'executiu central defensa que es deriva la comissió.

Per desmuntar l'argumentari de l'advocat de l'Estat, els serveis jurídics de la cambra van redactar al·legacions la setmana passada, després que ho requerís el TC. Si la Moncloa defensa que la creació de la comissió del procés constituent és conseqüència directa de la resolució rupturista del 9 de novembre i, per tant, implica l'incompliment de la sentència del Constitucional, el Parlament la desvincula totalment de la declaració d'inici del procés d'independència.

"Aquesta tesi resulta extraordinàriament forçada i desproporcionada quan es planteja respecte d'una iniciativa parlamentària [la creació de la comissió d'estudi] que, en si mateixa, només suposa l'obertura d'un procediment parlamentari el resultat del qual està per determinar", diu l'escrit de la cambra catalana.

JxSí afirma que la comissió es reunirà dimarts

Davant d'aquest nou pas en el procediment contra la comissió, la portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha reaccionat assegurant que aquest pas "no paralitza res" i, per tant, la comissió es reunirà dimarts vinent, com estava previst, ja que "cap tribunal pot impedir o prohibir" el debat parlamentari sobre un mandat "democràtic i legal" com és la "construcció d'un nou país".

En aquest sentit, la també secretària general d'ERC ha considerat que si un tribunal "s'atrevís a prohibir determinats espais de debat parlamentari, estaria prohibint directament la democràcia, i això seria un fet gravíssim". Per això, ha recalcat que el seu grup "seguirà endavant" i "continuarà" amb els treballs de la comissió, que, segons Rovira, han d'abordar-se amb les "portes obertes" i "amb transparència", malgrat les resolucions del Constitucional.

Així mateix, Forcadell, que és una de les persones amenaçades, s'ha mostrat convençuda que el TC no actuarà i, tot i que ha admès que esperava la impugnació per part del PP, assegura que s'ha entomat amb "absoluta normalitat", que "no implica res" i que "tot continuarà igual". La presidenta del Parlament també ha defensat que a la cambra catalana s'ha de poder "parlar de tot" perquè és el lloc on resideix "la sobirania del poble".

Per això, Forcadell ha insistit que "no es pot coartar" ni el dret de participació dels diputats ni la seva llibertat d'expressió i ha afirmat que no té por de cap conseqüència que es pugui derivar del procés, perquè el que s'està fent és "complir el reglament".

CSQP afirma que defensarà la comissió

Al seu torn, el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, ha coincidit en el fet que el TC "no pot tombar" que el debat que hi ha a la societat catalana es traslladi al Parlament a través de la comissió d'estudi del procés constituent. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha defensat que la comissió és un "espai per debatre" que el Constitucional "no pot tombar", perquè la cambra ha de servir perquè els debats de la societat "es puguin traslladar en seu parlamentària".

En aquest sentit, ha assenyalat que els tres grups que participen a la comissió –Junts pel Sí, la CUP i el seu– la defensaran, perquè és un instrument "útil". Dante Fachin considera, a més, que fins i tot "políticament és difícil explicar" davant la resta dels ciutadans espanyols que els diputats catalans no puguin parlar i debatre al Parlament.

stats