LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 26/11/2015

El TC tomba el pas de personal estatal a la Hisenda catalana

El Govern manté el desplegament de l’Agència Tributària

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El veto del Tribunal Constitucional complica encara més 
 El desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya.

MadridNou moviment del Tribunal Constitucional (TC) en contra de les estructures d’estat catalanes. El ple de l’alt tribunal va decidir ahir tombar l’article quart de la llei de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que havia de permetre al Govern reclutar personal de la Hisenda estatal per reforçar els cossos superiors de l’agència pròpia, l’eina d’estat pendent més rellevant. L’executiu de Mariano Rajoy va recórrer aquest article de la llei al setembre esgrimint que la llei “exclou el dret d’accedir en condicions d’igualtat [a tots els funcionaris de l’Estat]”, ja que estipula que poden optar al cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat, entre d’altres, els empleats de l’Agència Tributària estatal amb destinació definitiva a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern va respondre ahir desafiant. Va assegurar que en tot cas estem davant de l’anul·lació de només un article d’una llei que “tira endavant amb tota la fortalesa”. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va assegurar des d’Olot que l’ens es pot continuar desplegant amb tota normalitat mentre es busca una solució perquè els treballadors d’altres administracions es puguin incorporar a l’ATC. “No estem davant de res que sigui nou, és una constant que el govern espanyol miri d’aturar tot el que surt del Parlament i el que impulsa el Govern”, va dir en declaracions recollides per l’ACN. I és que des de l’anul·lació de la declaració de sobirania al Parlament el març de l’any passat, el TC ha actuat gairebé cada mes en contra de decisions del Govern. L’últim pas, la suspensió cautelar de la declaració de ruptura aprovada per Junts pel Sí i la CUP.

En aquesta última sentència, l’alt tribunal conclou que l’article 4 de la reforma de l’ATC és “inconstitucional i nul” perquè segons la seva jurisprudència només es pot adquirir la condició de funcionari mitjançant convocatòries obertes. Creu, així, que “el legislador autonòmic no actua dins de les seves competències si regulen supòsits d’accés a la funció pública en què la participació no sigui lliure” i, a més, en condicions “d’igualtat”.

El Govern reformularà l’article 4

L’article 4 de la llei estipula la “integració voluntària” dels funcionaris que tinguin “assignades funcions substancialment coincidents amb les pròpies del cos i que tinguin destinació definitiva en l’àmbit territorial de Catalunya”. Per a la Moncloa, la norma “vulnerava el dret fonamental de l’article 23 de la Constitució, pel qual els ciutadans de tota la nació tenen dret d’accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics amb els requisits que assenyalin les lleis”.

Per poder seguir amb l’objectiu que perseguia, el Govern ja treballa per reformular l’article 4 mentre continua desplegant la llei -“trobarem el desllorigador”, diu Borràs-. De fet, la suspensió cautelar del TC al setembre no els va frenar de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la convocatòria d’un procés selectiu per crear les primeres 20 places d’inspector tributari de la Hisenda pròpia. Una convocatòria que s’ha tancat amb un total de 91 aspirants.

El Govern nega que s’estigui saltant la suspensió i s’aferra a la idea que la Moncloa no ha pogut tombar tota la llei. L’objectiu ara és no entrar a pugnar directament per fitxar inspectors tributaris de l’agència espanyola. “El que és important és que l’Agència Tributària, que és clau per a qualsevol país, a Catalunya comenci a treballar amb tota la intensitat”, va concloure ahir Borràs.

stats