POLÍTICA
Política 14/06/2012

El Tribunal Suprem avala la retirada d'una estàtua de Franco a Madrid

L'alt tribunal decideix no admetre a tràmit el recurs presentat per la Fundación Nacional Francisco Franco, que volia impedir que l'estàtua del dictador desaparegués

Ara / Efe
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El Tribunal Suprem ha acordat aquest dijous no admetre a tràmit el recurs que la Fundación Nacional Francisco Franco va interposar el març del 2005 contra la retirada d'una estàtua eqüestre del dictador situada a la plaça de San Juan de la Cruz de Madrid. L'alt tribunal ha considerat que el cost "dels treballs de desmuntatge i trasllat dels elements arquitectònics del monument controvertit (...), que arriba a la quantia de 2.450 euros" no arriba al límit legal de 150.000 euros fixat per la llei com a "quantia del litigi" mínima per poder recórrer en cassació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència, notificada aquest dijous per la sala contenciosa administrativa del Suprem, compta només amb el vot particular discrepant del magistrat Pedro José Yagüe, partidari de mantenir l'estàtua del dictador. El març del 2009, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va concloure que el ministeri de Foment no va seguir les vies legals adequades per retirar el monument.

No obstant això, va rebutjar que hagués de ser recol·locada perquè la llei de la memòria històrica ho prohibeix, ja que obliga les administracions públiques a prendre les mesures oportunes per a "la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura".

Esperit de concòrdia constitucional

En aquest mateix sentit, el Suprem ha considerat ara que la reposició de l'estàtua del dictador era, "per mandat legal, d'impossible compliment". El tribunal ha destacat, d'altra banda, que d'aquesta manera es compleix amb "l'esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre el naixement de la Constitució del 1978” i s'evita “la permanència de qualsevol vestigi que pugui ser causa d'enfrontament, greuge o ofensa al model constitucional de convivència".

stats