Política 11/07/2017

El TSJC desestima el recurs de Borràs i manté la querella per la compra d'urnes

El tribunal considera que l'acció de la consellera i del seu ex número dos, Francesc Esteve, anava "orientada a infringir el mandat del Tribunal Constitucional"

Ara
2 min
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat mantenir oberta la investigació per la licitació d'urnes convocada pel Govern davant els indicis que pugui estar vinculada al referèndum independentista i "orientada a infringir el mandat del Tribunal Constitucional". La sala civil i penal del tribunal desestima així -tal com li havia demanat la fiscalia- el recurs que la defensa de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu ex número dos, Francesc Esteve, van presentar contra l'admissió a tràmit de la querella que els va interposar la fiscalia per convocar un acord marc per a la compra d'urnes, que posteriorment va ser declarat desert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cap dels arguments continguts en l'escrit de recurs porten aquest tribunal a replantejar-se l'oportunitat d'admissió de la querella", afirma el TSJC a la resolució, i argumenta que el fet que el Govern no hagi disposat materialment de les urnes no significa que no hagi incomplert l'ordre del Tribunal Constitucional (TC) per la qual va suspendre les partides del referèndum als pressupostos. En aquella providència, afegeix el TSJC, s'advertia "específicament" a Borràs -entre altres membres del Govern- "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi eludir la suspensió, fent menció expressa a la licitació per part de la Generalitat de contractes administratius instrumentals per a la preparació del referèndum".

En aquest sentit, el TSJC fa notar que l'acord marc firmat per Esteve que preveu "un procés de licitació per a la compra d'urnes" es produeix només cinc dies després de la resolució del TC. "I el 9 de juny, un mes més tard [...] el Molt Honorable President de la Generalitat fa públic anunci de la seva ferma voluntat de celebrar un referèndum pel qual es pregunti als catalans sobre si volen que Catalunya sigui un Estat independent, anunci que es reafirma [..] dos dies després en un acte convocat per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència", afegeix el tribunal.

L'escrit conclou que "no sembla que ens trobem davant de fets aïllats; i han de ser investigats com a presunmptament constitutius d'il·lícit penal, així com si resulten atribuïbles als qui figuren com a querellats". El ministeri públic va defensar en el seu escrit al TSJC que Borràs va cometre un delicte de desobediència perquè "no es pot negar l'existència d'una ordre" per comprar les urnes "per a la preparació del referèndum", una indicació que la fiscalia explica que contradiu les partides dels pressupostos que es referien a la consulta i que han sigut anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC).

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha enxampat el Govern en la reunió del consell executiu dels dimarts. A la sortida, la consellera de la Presidència i portaveu, Neus Munté, ha lamentat en roda de premsa la decisió del tribunal, a qui ha retret que, com en la causa contra Carme Forcadell, utilitzi el hashtag #casBorràs per comunicar la sentència. "Ens sembla que no és la millor manera de comunicar-se", ha afirmat Munté, que ha insistit que la querella "no té base jurídica" malgrat la decisió del TSJC.

stats