Política 27/05/2015

Iceta, sobre el '.Cat' del 27-S: "No havia sentit mai tanta indignació i vergonya"

Dirigents de CDC, ERC, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural participaran demà en el programa de TV3. El líder socialista es lamenta: "Aquesta no és la televisió pública que Catalunya mereix"

Efe
2 min
Miquel Iceta, durant la nit electoral / EFE

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, no havia sentit mai "tanta indignació i tanta vergonya". El motiu? El debat previst aquest dijous al programa '.Cat' de TV3 amb el títol 'Pròxima cita: 27-S', en què participaran dirigents de CDC, ERC, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. "No havia sentit mai tanta indignació i tanta vergonya barrejades. Aquesta no és la televisió pública que Catalunya mereix. És aquest el concepte d'eleccions plebiscitàries d'una televisió pública que hauria de ser la televisió de tothom?", ha criticat el dirigent socialista en dos missatges a Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha acompanyat els seus tuits d'un rètol del programa en el qual apareixen anunciats els noms de Josep Rull (CDC), Marta Rovira (ERC), Isabel Vallet (CUP) i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Muriel Casals. En declaracions a l'agència Efe, el líder socialista ha explicat que "el problema és que la referència és una data electoral [27-S] en què es presenten tots els partits, no només uns quants. Trobo greu que hagin situat com a referència la data de les eleccions, perquè això obliga la televisió pública a escoltar tots els punts de vista".

Per a Iceta, "la televisió pública no pot fer una selecció, llevat que considerin que, com que són plebiscitàries, només hi poden anar els que van a favor de la independència", i ha opinat que, com a mínim, caldria canviar el plantejament i "dir que no es debat sobre les eleccions, sinó sobre el procés sobiranista". Al marge d'expressar el desacord pel que consideren una falta de pluralitat en aquest debat, aquest divendres el PSC farà una pregunta sobre el tema a la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament.

Crítiques generals

Però no només els socialistes, sinó totes les forces unionistes o no sobiranistes han criticat el programa i l'emissora. Unió, el PP, Ciutadans i ICV-EUiA, totes les forces no convidades al programa, han coincidit a assenyalar que el debat no tindrà la pluralitat necessària i han atacat TV3 pel que consideren falta de democràcia.

El sobiranisme, davant del 27-S

En realitat, però, el programa de TV3 no està enfocat com un debat electoral per parlar en general de les eleccions, sinó que aborda específicament com enfoca el sobiranisme les eleccions de setembre després de les incògnites que plantegen els resultats de les municipals. Fonts de TV3 consultades per l'agència Efe han explicat que no han convidat altres partits o entitats perquè el tema que es debatrà demà no és "procés sobiranista sí o no", sinó que es posaran sobre la taula quines són les divergències actuals de les formacions que s'han manifestat obertament a favor de la independència. Aquest és el motiu pel qual Unió tampoc no hi participa.

En qualsevol cas, les fonts esmentades han assegurat que el programa '.Cat' no descarta fer un programa sobre partidaris i contraris al procés sobiranista, en què participin tots els partits i també associacions contràries a la independència, però han insistit que aquest no és l'eix del programa que s'emet aquest dijous.

stats