Política 06/12/2014

TVE, a Pablo Iglesias: "Aquesta setmana han sortit al carrer presos d'ETA. Està d'enhorabona, no?"

Una pregunta del presentador de 'La noche en 24 horas' sobre l'excarceració de Santi Potros posa un final tens a una entrevista que arribava després de les protestes pel silenciament de Podem a la televisió pública estatal

Ara
2 min

Barcelona"Vostè ha defensat a vegades la sortida dels presos d'ETA de les presons. Aquesta setmana vostè està d'enhorabona, doncs...". Així va preguntar ahir a la nit Sergio Martín –el presentador del programa 'La noche en 24 horas', de TVE– a Pablo Iglesias la seva opinió sobre les excarceracions de presos d'ETA que han acabat la seva condemna, entre els quals hi ha Santi Potros, condemnat per l'atemptat d'Hipercor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Res d'enhorabona, eh, i que ningú jugui amb el dolor de les víctimes. No és una qüestió d'enhorabona! En aquest país han fet política penitenciària per treure presos d'ETA de les presons el PP i el PSOE. El PSOE es va reunir amb ETA a Alger, sí o no? Sí. El PP es va reunir amb ETA? Sí. Qui va parlar de Moviment Basc d'Alliberament? José María Aznar. I quin ha estat el principal instrument que han utilitzat els governs espanyols per negociar amb ETA? La política penitenciària", va etzibar.

El líder de Podem va recordar que fa dues setmanes havia votat amb el PP, al Parlament Europeu, una resolució de suport al procés de pau a Irlanda de Nord. "Haureu de preguntar al PP per què va votar a favor del procés d'Irlanda que té com una de les principals característiques la política penitenciària. Al Regne Unit els laboristes i els conservadors no es tiraven pedres en qüestions com el terrorisme. Utilitzar el dolor de les víctimes o que uns partits ataquin els altres en qüestions d'estat és el que ens converteix en un país 'bananer'", va sentenciar.

L'entrevista, d'una hora de durada –la podeu veure sobre aquestes línies–, arribava al final quan es va plantejar aquest tema i ja havia estat tensa des del principi: tot just ser presentat per Sergio Martín el secretari general de Podem havia subratllat que havien estat "les pressions dels treballadors" de la cadena les que havia fet que el convidessin. "Vaig venir l'última vegada el 16 d'octubre del 2013 i em vas dir que ens veuríem aviat. I ha costat molt. Permet-me que doni les gràcies als treballadors de TVE perquè si no fos per la seva pressió jo no seria aquí", va dir Iglesias abans de respondre a la primera pregunta.

La resta de l'entrevista també va ser tensa, per la insistència de Martín i, sobretot, dels tertulians convidats a assenyalar contradiccions de Podem i a demostrar que les seves propostes són inaplicables. També va ser un moment complicat quan se li va preguntar pel cas d'Iñigo Errejón, suspès per la Universitat de Màlaga, segons Iglesias només per un problema burocràtic.

Dos moments també 'calents', ja habituals, es van produir quan li van preguntar per Veneçuela –van aconseguir que digués que "la corrupció és terrible a Veneçuela" i que prefereix el model de Finlàndia per aplicar polítiques econòmiques a Espanya– i per la independència de Catalunya. En aquest punt va dir, com ja ha deixat clar altres vegades, que Espanya ha de passar per "un procés constituent en què es parli de tot, també del problema territorial, i en què s'ha de demanar l'opinió als catalans", però va puntualitzar, novament, que ell no vol la independència de Catalunya.

stats