LA NOVA ESQUERRA
Política 04/03/2015

Podem i Tania Sánchez no confluiran a Madrid

El partit de Pablo Iglesias decideix no fer excepcions i presentar-se amb la seva marca

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Convocatòria per Madrid, la plataforma que lidera Tania Sánchez, 
 No podrà fer coalició amb Podem.

MadridTania Sánchez va marxar d’Esquerra Unida (IU) a la Comunitat de Madrid davant la impossibilitat d’arribar a un acord per a la confluència amb altres forces de l’esquerra. Semblava que l’únic pla previst era un possible pacte amb Podem per presentar-se sota una única llista a les eleccions autonòmiques del 24 de març. Però Sánchez, parella de Pablo Iglesias, ja va advertir llavors que no tenia cap intenció de fer política sota aquestes sigles. L’única via per concórrer sota un mateix paraigua era confluir en una candidatura d’unitat popular que englobés gent de tots els sectors de l’esquerra, com plantejava la plataforma que lidera Sánchez, Convocatòria per Madrid. Un model similar al de Guanyem a la capital espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però Podem finalment ha tancat la porta a aquesta opció i es presentarà per separat de la plataforma de Tania Sánchez a les autonòmiques. Ahir a la tarda ho van anunciar les dues formacions després de reunir-se a petició de l’excandidata d’IU a la Comunitat de Madrid. Argumenten que tenen “estratègies electorals diferents” i s’animen a seguir treballant per la confluència a nivell municipal, on Podem no es presenta sota les seves sigles.

El consell ciutadà regional de Podem, liderat per Luis Alegre, va decidir dilluns a la nit que la seva formació concorrerà als comicis autonòmics amb el seu propi nom i sense lligar-se a ningú. En la reunió d’ahir, Podem va seguir allargant la mà a Convocatòria per Madrid, proposant-li que participi en les seves primàries, que són obertes a persones no inscrites a Podem. A Andalusia, sense anar més lluny, a la llista liderada per Teresa Rodríguez hi ha militants d’Equo. Però des de la plataforma de Sánchez -que també inclou membres del partit ecologista- s’hi neguen en rodó.

Les enquestes situen Podem ja com a segona força en intenció directa de vot en un moment en què el PSOE ha hagut de fer un canvi ràpid de candidat, IU ha vist marxar Tania Sánchez i el PP mira d’arraconar Ignacio González. El segon argument que esgrimeixen des de Podem és el temps: si es vol revocar la consigna d’anar sols a les autonòmiques, aprovada en l’assemblea ciutadana de la tardor, cal que almenys un 10% de les bases reclamin un referèndum. Però el partit ja ha arrencat aquesta setmana el procés per tancar les candidatures. I la tercera raó que hi ha darrere d’aquesta decisió és que el consell ciutadà madrileny -l’òrgan de representació de partit a la comunitat- va quedar molt dividit durant el procés de primàries entre el corrent crític liderat per Miguel Urbán i l’opció oficialista de Luis Alegre. Però l’entrada d’un tercer grup podria sacsejar encara més l’equilibri de forces.

Monedero, amb Kerry a l’ONU

Mentrestant, Podem continua amb la seva campanya en defensa del seu número tres, Juan Carlos Monedero, i en contra de qualsevol informació que apunti a un finançament irregular del partit. La formació va fer notar ahir en roda de premsa que Monedero continua treballant en l’elaboració del programa i que ahir ho va fer des de Ginebra, on va participar en la reunió anual del Consell de Drets Humans, al costat del secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i del ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

stats