Política 03/05/2015

L'associació Tercera Via prepara la seva expansió fora de Catalunya després del 24-M

Demanen una reunió amb Mariano Rajoy i Artur Mas, entre altres líders polítics

Efe
2 min
Mario Romeo, president de l'associació Tercera Via. EFE / ANDREU DALMAU

BarcelonaL'associació catalana La Tercera Via prepara la seva expansió a la resta d'Espanya després de les municipals amb l'objectiu de sumar suports a favor d'un "acord dialogat" i davant el risc de "fractura interna i social" a Catalunya, una estratègia que inclou una reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'agència Efe, el president de l'entitat, Mario Romeo, ha relatat que la seva associació celebrarà després dels comicis del 24 de maig actes a Madrid, Saragossa, València i Sevilla, i demanarà també una reunió amb Rajoy, així com amb altres alts dirigents de partits espanyols i catalans.

"Volem fer una extensió territorial i ja tenim contactes al territori català i la resta d'Espanya. Pensem que la majoria de Catalunya està en el nostre posicionament i vol un autogovern just dins d'Espanya. Però també a la resta d'Espanya hi ha moltíssima gent que estima Catalunya i està a favor d'això", ha assegurat Romeo.

Romeo considera que "les solucions arribaran després dels processos electorals d'aquest any" i estaran basades en el "diàleg, pacte i negociació". Per això la Tercera Via ja treballa en aquests actes en grans ciutats espanyoles amb el suport d'intel·lectuals i personalitats.

De moment, ja s'han reunit amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, Jordi Turull (CiU), Miquel Iceta i Núria Marín (PSC), Joan Herrera (ICV-EUiA) i Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball), i tenen fixades reunions amb ERC, UDC, UGT, CCOO, mentre que estan a l'espera d'una resposta del president català, Artur Mas, a la seva petició de reunir-s'hi.

Romeo ha definit la seva associació com a "plural, apartidista i transversal", que pretén "aportar una veu" davant l'actual "bloc polític i institucional" i impulsar un diàleg polític i cultural per arribar a un acord sobre l'encaix de Catalunya a Espanya. A més, ha recordat que la seva entitat no és "immobilista ni independentista", sinó "catalanista", de manera que el seu objectiu és un autogovern "just" i un finançament "correcte i just" de Catalunya, ja que "el 'cafè per a tothom' potser va ser excessiu".

Però el repte de la Tercera Via no és, en tot cas, "guanyar al carrer fent manifestacions ni competir amb l'Assemblea Nacional Catalana", sinó "informar la gent perquè voti ben informada a les urnes", ha afegit Romeo. Més encara davant uns comicis municipals i unes eleccions catalanes del 27-S que "per descomptat no seran plebiscitàries", atès que "si la llista unitària [independentista] és impossible, el caràcter plebiscitari també".

Romeo ha advertit que si la majoria independentista no és "hegemònica", hi ha un seriós risc de "fracturar" Catalunya internament: "La majoria independentista ara no existeix, si comptem vot a vot. Hi ha una minoria àmplia, que en tot cas cal respectar molt". Romeo ha dit que no està "radicalment en contra d'un referèndum" ("només en les condicions adequades"), encara que ha matisat que "hi ha una diferència tan petita que no tindria sentit plantejar-lo i no s'avançaria absolutament gens", ja que "dividiria encara més" la societat i seria "contraproduent".

stats