28/01/2015

Teresa Forcades: “Podem ha de saber que és un error supeditar el procés català a l’espanyol”

3 min
Teresa Forcades: “Podem ha de saber que és un error supeditar el procés català a l’espanyol”

BarcelonaDesprés de confluir amb Guanyem, ICV-EUiA i Podem per bastir una candidatura a Barcelona de cara a les eleccions municipals, Procés Constituent explora si aquest model és aplicable a les plebiscitàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què li ha semblat la victòria de Syriza a Grècia?

No només celebro la victòria pel poble grec, que ha patit retallades extremes, la celebro per Grècia i per partits com Die Linke, d’Alemanya, que defensen el lema “Comencem a Grècia, canviem Europa”. És l’esperança que comparteixo, que al poble grec li vagi bé i pugui aturar les mal anomenades polítiques d’austeritat. Perquè no són d’austeritat, són polítiques de desigualtat.

Si fos el nou primer ministre grec, Alexis Tsipras, com encararia la renegociació del deute?

Tsipras ha deixat molt clar que el que s’ha de qüestionar és quina part del deute és legítima i quina no ho és. Però per davant de tornar fins i tot la part legítima del deute hi ha la possibilitat que Grècia pugui sortir de l’estancament econòmic. El deute s’ha d’auditar, i fer una auditoria vol dir veure quants d’aquests diners s’han revertit en un benefici directe per a la població. I aquesta quantitat és assumible pel poble grec. L’altra, s’ha de condonar.

¿No l’ha decebut el pacte de Syriza amb la dreta nacionalista?

Hauria vist més natural una aliança de Syriza amb el partit comunista, però els comunistes no han volgut. L’aliança entre dreta i esquerra a l’hora d’identificar els problemes és el que representa d’una manera més clara el que la ciutadania grega està desitjant ara, que és que es posi fre a aquesta dependència d’uns dictats de la troica no democràtica.

Parlem de Catalunya. Procés Constituent, Podem, Guanyem i ICV-EUiA aniran junts en una llista a Barcelona. ¿S’hi senten còmodes en el pacte amb els ecosocialistes?

La comoditat no depèn tant de la història passada (perquè si depengués d’això seria impossible fer un pacte amb Iniciativa) com del model de ciutat. La ruptura, o molt bona part de la ruptura, significa no només introduir cares noves sinó maneres de fer noves. Quina és l’estratègia de Procés Constituent? Posem les condicions que ens semblen mínimes per poder fer un pacte. Si hi ha persones que són cares visibles d’aquesta manera antiga de fer política, no les posarem al cap de la llista o en llocs predominants. S’hauran d’acceptar aquestes condicions.

¿A Procés Constituent l’incomoda el finançament d’ICV i el deute que el partit manté amb La Caixa?

Quan parlo del problema que representa que es financi una campanya electoral amb capital privat és perquè després s’han de tornar els favors. Això ho he dit en el passat, ho torno a dir i també s’aplica a Procés Constituent. Si hi ha diners que ICV pot aportar a la campanya [per Barcelona] està clar que si vinguessin amb rèdits i jo me n’assabentés, ho denunciaria, encara que afectés un moviment al qual pertanyo.

¿Vol que el 27-S es reprodueixi el model que han pactat a Barcelona?

Incloent-hi la CUP. Em sembla que ara a Catalunya hi ha una oportunitat. Hi ha hagut un moment de desencís, però la meva visió no és pessimista. L’oportunitat hi continua sent, però no ens podem equivocar. No hem de permetre que l’eix nacional i el social vagin dissociats ni que sigui una mica. Si ho fem, ens equivoquem i ens quedarem per sota de la majoria que necessitem per assolir la independència. Estic parlant de l’obertura d’un procés constituent unilateral que no pressuposi indefectiblement la independència. Que la prepari i la faciliti, però que no la pressuposi.

Gemma Ubasart (Podem) va dir dilluns sobre una hipotètica aliança de formacions anticapitalistes a la tardor que “de vegades les sumes resten”. Podem no els vol de company de viatge el 27-S. ¿Veu possibilitats de negociar-ho?

Quin és per mi l’enfocament correcte? No permetre que es dissociïn l’eix nacional i el social. Si Podem no està a favor d’una obertura d’un procés constituent unilateral...

No ho està. Difícilment es podran entendre amb Podem.

Bé, però potser canviaran d’opinió. És un error polític supeditar el procés català al procés espanyol. Si el procés català s’atura, potser l’espanyol no es produirà. Ara bé, no tots hem de pensar igual, però ens hem de posar d’acord estratègicament en l’obertura d’un procés constituent català unilateral.

¿S’hauria abraçat el 9-N amb Artur Mas, com va fer David Fernàndez?

Jo normalment dono la mà, però amb el David Fernàndez sí que m’hi abraçaria.

stats