ELECCIONS ANDALUSES
Política 26/03/2015

Podem i C's condicionen el suport a Susana Díaz a les dimissions de Chaves i Griñán

Teresa Rodríguez i Juan Marín es reuneixen amb la presidenta andalusa i esperen que aquesta els respongui què farà amb els imputats pel cas dels ERO

Europa Press
3 min
ELS DOS ÚLTIMS PRESIDENTS 
 José Antonio Griñán i Manuel Chaves, els dos últims presidents de la Junta d'Andalusia i del PSOE a nivell estatal, acabaran declarant davant del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia i del Tribunal Suprem, respectivament, per la seva responsabilitat en l'àmplia trama de concessió i aplicació d'ERO fraudulents.

SevillaLa candidata de Podem a la Presidència de la Junta d'Andalusia, Teresa Rodríguez, i el candidat de Ciutadans, Juan Marín, han condicionat aquest dijous la posició dels seus partits en el debat d'investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta a la dimissió "immediata" dels expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán dels seus escons al Congrés i Senat. Ho han afirmat després de reunir-se amb la líder autonòmica del PSOE al Palau de San Telmo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Rodríguez ha indicat que, si dimiteixen els expresidents i si Díaz compleix aquest paquet de mesures "de manera constatable i amb dates", la seva formació donaria suport la investidura. Ha recalcat que la "pilota està ara a la teulada del PSOE" i ha insistit que l'equació és molt senzilla, si s'accepten aquestes propostes "raonables" votarà 'sí' i si no s'accepten, votarà 'no'.

Pel que fa a la dimissió de Chaves i Griñán, Rodríguez ha destacat que, al marge del resultat de la investigació judicial, són "responsables polítics" de les activitats delictives que van tenir lloc durant el seu mandat. "Hi ha responsabilitats polítiques que exigeixen una resposta responsable que demana el carrer", ha afegit la dirigent de Podem.

Altres de les propostes formulades per Podem de cara a la investidura són fer als partits responsables subsidiaris per assegurar que es tornen els diners de les arques públiques que s'hagin mal utilitzat i que hagin servit per finançar el partit en qüestió, que la Junta no signi convenis amb entitats financeres que executin desnonaments, i la readmissió de personal en educació, sanitat, igualtat i benestar social a través de la disminució d'alts càrrecs i assessors polítics.

Preguntada sobre com ha acollit Díaz les propostes formulades, la candidata de Podem ha explicat que la presidenta de la Junta en funcions les ha rebut i que aquesta mateixa tarda li han d'enviar un document "més complet" sobre les mateixes. "Tocarà que ells donin resposta", ha assegurat Rodríguez, que espera que no calgui anar a l'escenari de convocar noves eleccions i que s'acceptin unes mesures que són "de sentit comú".

Segons ha indicat, la setmana que ve tornarà a reunir-se el grup parlamentari de Podem i s'anirà avançant en altres decisions com pot ser la referida a l'elecció del president del Parlament. Ha declinat contestar si aquest càrrec hauria d'estar ostentat per un socialista i ha apuntat que es tracta d'una decisió "que no hem pres i que es prendrà quan toqui". "Ara volem fer valer les nostres propostes", ha afegit la candidata de Podem, que també ha indicat que la seva força política encara no ha designat els dirigents que participaran a la taula de negociació amb la resta de partits.

Ciutadans no entrarà al govern

Al seu torn, Juan Marín ha assegurat que la seva formació s'oposarà a la seva investidura en totes les votacions que es produeixin mentre no abandonin les seves actes al Congrés i al Senat Manuel Chaves i José Antonio Griñán. En declaracions als periodistes, Marín ha explicat que també li comunicat a Díaz la seva intenció de no formar part del govern, tal com s'ha compromès la seva formació durant la campanya electoral.

Marín, que ha qualificat de "cordial" aquesta primera trobada amb Díaz, ha assenyalat que Ciutadans no facilitarà la investidura de la candidata socialista perquè el programa del PSOE "no és el nostre" i perquè la seva formació té unes línies " vermelles" a les que no renunciaran, en relació als casos de corrupció a la comunitat.

Sobre si Ciutadans estaria disposat a repetir les eleccions autonòmiques en el cas que no s'arribi a un acord per a la investidura de Díaz, Marín ha dit que aquesta possibilitat no és la que desitja la seva formació i que lamentaria que s'hagués d'arribar a aquest punt. No obstant, si no hi ha cap acord que faciliti aquesta investidura, "caldrà anar a unes noves eleccions".

Al costat d'això, el candidat a la Presidència de la Junta ha acceptat l'oferiment de Díaz de crear una taula de diàleg entre les diferents forces polítiques per abordar quatre assumptes fonamentals: creació d'ocupació, regeneració democràtica i lluita contra la corrupció, qualitat dels serveis públics essencials i model de finançament autonòmic. Els interlocutors de Ciutadans seran dirigents estatals.

Finalment, preguntat sobre si el president del Parlament hauria de ser del PSOE, Marín ha respost que a la seva formació li "és igual" a quin partit pertanyi, mentre sigui una persona elegida per consens entre totes les forces polítiques i que actuï de manera "equànime" en les seves decisions, afavorint la participació per igual de totes les forces polítiques.

stats