Política 19/11/2014

Torres-Dulce es reuneix amb la cúpula fiscal per plantejar la seva querella contra el 9-N

La cita és inèdita: la Junta de Fiscals de Sala es reuneix per primer cop en una dècada. El fiscals catalans es neguen a presentar una querella, tot i que acataran la decisió de Madrid.

M. Ferrer I Fornells / L. Díaz-roig
2 min

Madrid / BarcelonaEl fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, està reunit des de les 10 del matí amb la cúpula del ministeri fiscal de tot l’Estat per plantejar la seva opinió favorable a la querella contra el 9-N. Aquest òrgan, format per 27 persones, està presidit pel mateix Eduardo Torres-Dulce i integrat pel tinent Fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, i els Fiscals de Sala del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i el Tribunal Constitucional, i també els fiscals especialistes en anticorrupció, drogues, seguretat vial, sinistralitat laboral, menors, estrangeria i violència de gènere, entre altres. Ha faltat un dels fiscals a la cita per malaltia i un altra perquè acaba de deixar fa poc el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cita és excepcional perquè fa una dècada que no es convoca una reunió com aquesta. El seu veredicte no és vinculant però es dóna per fet que pesarà sobre la decisió de Torres Dulce de presentar, o no, la querella. Un revés de la Junta de Fiscals de Sala a la tesis que el Fiscal General ha defensat fins ara s'interpretaria -segons fonts jurídiques - com una desautorització per part de la carrera judicial al seu criteri professional. Fonts fiscals han assegurat que està previst que de la reunió en surti l'ordre de querella definitiva i recorden que els membres del ministeri públic, per sobre de tot, han de respectar els principis de "legalitat" i la jerarquia de la institució.

Els fiscals catalans ja van anunciar a Torres-Dulce que no presentarien la querella perquè consideren que no hi ha una base sòlida per sostenir els delictes que es volen imputar al president de la Generalitat, Artur Mas. Tot i així van assegurar que acataran la decisió del fiscal general.

Comunicat de la fiscalia de Catalunya a les 12h

El 9-N ha provocat un fort distanciament entre la fiscalia catalana i la de l'Estat, una situació sense precedents. Si, com es preveu, Torres-Dulce no és esmenat pels seus col·legues, instarà de nou la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a interposar la querella. I aquest cop, per evitar que se’ls apliquin mesures disciplinàries, els fiscals catalans obeiran. La querella, però, que en un esborrany inicial preveia acusar Mas i altres membres del Govern de desobediència, malversació i prevaricació, podria rebaixar-ne els càrrecs.

La fiscalia de Catalunya ha convocat els periodistes a les 12 del migdia per entregar un comunicat i ja ha anunciat que no s'admetran preguntes.

stats