Política 17/07/2017

Tots els cercles de Podem Barcelona menys un demanen revocar Marc Bertomeu com a secretari general

Una assemblea oberta decidirà en 15 dies la proposta d'un dels nuclis i que passa per fer fora només els dos membres que són a l'executiva de Catalunya En Comú i no tota l'executiva

Xavi Tedó
2 min
Tots els cercles de Podem Barcelona menys un demanen revocar Marc Bertomeu com a secretari general

BarcelonaEls representants de vuit dels deu dels cercles que té Podem a Barcelona –els de Sarrià no van assistir-hi– es van reunir dimarts i van aprovar revocar Marc Bertomeu com a secretari general de la formació lila i escollir un nou consell ciutadà municipal (CCM). Només el cercle d'Horta-Guinardó va mostrar el seu suport al líder de la formació lila a la capital catalana. La proposta que va posar sobre la taula el cercle de Nou Barris, que passa perquè pleguin del CCM només Bertomeu i Marta Olivan, que són els únics membres que formen part de Catalunya En Comú (CatComú), ha provocat que els militants de Podem Barcelona hagin decidit fer una assemblea oberta en menys de 15 dies, segons ha pogut saber l'ARA, per votar si es fa fora la trentena de membres de l'executiva o tan sols aquests dos dirigents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els cercles qüestionen que Bertomeu segueixi al capdavant del partit a Barcelona perquè és membre de l'executiva de CatComú, malgrat que Podem va refusar integrar-se a la confluència liderada per Ada Colau i Xavier Domènech i que integra Barcelona En Comú, ICV, EUiA, Procés Constituent i el sector crític de Podem abanderat pel mateix Bertomeu i Jèssica Albiach. Aquesta última ja va abandonar l'executiva de Podem a Barcelona, però Bertomeu o Olivan sí que hi continuen. La poca visibilitat que té Podem a Barcelona és l'altre argument de pes que defensen els cercles per fer fora Bertomeu de la direcció de la ciutat.

Si es té present que les eleccions són al novembre i que no es poden avançar per falta de temps a l'hora de presentar candidatures i fer primàries, els cercles aposten per crear una coordinadora de representants provisional fins que se celebrin els comicis. "No hi ha temps material per avançar les eleccions, i per aquest motiu volem crear un òrgan provisional que ens ajudi a activar un cercle que no es coneix per inoperatiu", assenyala una de les representants del nucli de la formació de l'esquerra alternativa.

Bertomeu ha explicat a l'ARA que desconeix que s'hagi obert un procediment revocatori per fer-lo fora, però deixa clar que "per terminis no té sentit iniciar aquest procés, perquè és llarg i coincidiria amb les eleccions". El secretari general no entén la "urgència" que tenen els cercles i recorda que ja va anunciar que no es tornaria a presentar com a candidat. Bertomeu també adverteix que "la revocatòria l'han d'aprovar els inscrits, i no els cercles", en al·lusió a l'assemblea que han convocat els cercles per les properes setmanes. "Els estatuts del partits estableixen que és a l'assemblea ciutadana on es convoquen tots els inscrits i es vota 'online' qui pren les decisions".

El màxim representant de la formació lila a Barcelona, que ja va ser acomiadat per la direcció com assessor de Catalunya Sí que es Pot al Parlament el passat 10 de maig, no es planteja dimitir ara del partit: "Tant me fa marxar ara o després, però no té sentit convocar una assemblea per revocar-me i una altra per escollir la nova direcció just després pel desgast que suposa per als inscrits i les despeses que implica". Tampoc veu clara la creació d'una gestora provisional, perquè afectaria l'"estabilitat" de la formació.

stats