POLÍTICA
Política 28/03/2012

Tous admet que el govern de CiU va contactar amb ell per reorganitzar el model d'ITV

El número 2 de la Diputació de Barcelona assegura davant el jutge que coneix els altres quatre imputats acusats de teixir una trama per arreglar l'adjudicació de les llicències d'ITV

Efe
2 min

BarcelonaEl número 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, ha admès aquest dimecres que el govern de CiU va contactar amb ell per reorganitzar el model d'adjudicació d'ITV, que estava bloquejat judicialment després que un grup d'empreses impugnés un concurs impulsat pel tripartit. Segons fonts judicials, Tous, que aquesta tarda ha comparegut durant unes dues hores davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, ha assegurat que coneix els altres quatre imputats, acusats de teixir una trama per arreglar l'adjudicació de les llicències d'ITV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una maratoniana sessió, la jutge està prenent aquest dimecres declaració als cinc arrestats –detinguts dilluns per la Guàrdia Civil–, de manera que a les 20.00 hores ja havien testificat l'empresari Sergi Alsina –soci d'Alta Partners– i el mateix Tous, i ja s'havia iniciat l'interrogatori a l'empresari Sergio Pastor –exconseller delegat d'Applus–. En l'interrogatori se li ha llegit a Tous la transcripció d'algunes de les converses telefòniques intervingudes que va mantenir amb els altres quatre detinguts, si bé l'acusat ha afirmat que no en recordava la majoria, segons les mateixes fonts.

Tanmateix, Tous sí que ha admès que coneix els altres quatre imputats, especialment el subdirector de Seguretat Industrial, Isidre Masalles, per la seva llarga trajectòria comuna en l'administració pública en relació amb el sector de les ITV. Precisament per la seva experiència en el món de les ITV, Tous ha admès que el govern de CiU va contactar amb ell per encarregar un projecte per reorganitzar el sistema de convocatòria de concursos per a l'adjudicació de llicències d'inspecció de vehicles, davant la situació de bloqueig en què aquestes es trobaven.

Tous nega haver intentat influir a favor dels empresaris investigats

Segons la investigació, la trama pretenia aprofitar la suspensió cautelar d'un concurs d'adjudicació de llicències d'ITV que va convocar el tripartit el 2010 –encara pendent de sentència– per aconseguir anul·lar les concessions i convocar un concurs nou en benefici dels empresaris imputats. Tous ha negat haver intentat influir a favor dels empresaris investigats, com apuntaria el contingut de les converses telefòniques intervingudes als cinc detinguts.

La investigació, que ha comportat la intervenció telefònica dels implicats durant mesos, situa Tous com a presumpte enllaç entre l'administració i els empresaris, als quals la trama volia presumptament beneficiar convocant un concurs a mida. Una vegada declarin els cinc detinguts, la Fiscalia precisarà davant la jutge si sol·licita que se'ls imposi alguna mesura cautelar.

Gairebé a la mateixa hora que els cinc detinguts arribaven a la Ciutat de la Justícia, cap a les 12.00 del migdia, la junta de portaveus de la Diputació de Barcelona ha decidit suspendre 'sine die' la ratificació del nomenament de Tous com a "número dos" de la Diputació de Barcelona, en substitució de Josep Maria Matas, que va ser destituït en ser investigat perquè les seves empreses van facturar gairebé 900.000 euros a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) quan n'era el secretari general.

stats