Política 13/07/2011

Tres comandaments policials, processats per la xivatada a ETA del bar Faisán

El PP demana al PSOE que inhabiliti Pérez Rubalcaba com a candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, ja que un dels implicats era el seu número 3 a Interior fins fa una setmana

Efe
2 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha processat aquest dimecres els tres comandaments policials imputats en el cas Faisán, entre els quals hi ha l'exdirector general de la Policia Víctor García Hidalgo, per un delicte de col·laboració amb organització terrorista o encobriment i per un altre de revelació de secrets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha acordat el magistrat, que investiga la suposada xivatada a ETA el 2006, en què s'hauria alertat l'organització armada d'una operació policial contra el seu aparell d'extorsió al bar Faisán d'Irun (Guipúscoa). La interlocutòria també processa l'inspector de la Brigada d'Informació d'Àlaba, José María Ballesteros, i el cap superior de Policia del País Basc, Enrique Pamiés.

En la resolució, de 75 pàgines, el jutge Ruz planteja les dues qualificacions alternatives de col·laboració terrorista o encobriment, encara que s'inclina més per tipificar els fets com a delicte de col·laboració amb banda armada.

Pel jutge, "en aquest moment apareixen motius suficients per afirmar que els ara processats van poder cometre" els esmentats delictes, i conclou que els tres comandaments policials van poder filtrar a ETA detencions que eren imminents.

Ruz prendrà declaració indagatòria a García Hidalgo, Pamiés i Ballesteros el pròxim 19 de juliol a les deu per comunicar-los el processament.

Segons detalla en la interlocutòria, el jutge ha recollit fins a dotze indicis contra els processats, entre els quals esmenta la presència al costat del bar Faisán de Ballesteros minuts abans de la trucada telefònica investigada, que va respondre el propietari de l'establiment, Joseba Elosua, a l'interior del local.

La mateixa resolució admet que no s'ha arribat a aclarir de qui era el mòbil utilitzat per a la trucada i també manté que l'objectiu dels suposats filtradors de la informació no era col·laborar amb ETA, tot i que això no evita que se'ls pugui imputar i jutjar per, efectivament, haver ajudat els terroristes. Encara que manté que no se sap quin era l'objectiu, sí que queda clar que la suposada xivatada es va fer en el marc d'una treva d'ETA i d'unes suposades negociacions amb el govern espanyol.

El PP ja ha demanat que el PSOE retiri la candidatura d'Alfredo Pérez Rubalcaba arran d'aquests processaments, ja que el fins ara ministre de l'Interior sempre ha desmentit la xivatada, i que García Hidalgo ha sigut fins fa una setmana sota les seves ordres com a "número 3" del ministeri. El PSOE ja ha respost que la interlocutòria judicial "ni tan sols esmenta Rubalcaba".

stats