Lluita antierrorista
Política 14/01/2012

Detinguts els primers presumptes etarres sota el mandat de Rajoy

Les forces de seguretat franceses han trobat els 3 detinguts de manera fortuïta

Acn
2 min
Imatge dels presumptes etarres difosa per la Interpol / EFE

BarcelonaLa policia francesa i la Guàrdia Civil han detingut aquest dissabte a la tarda tres presumptes membres d'ETA a la ciutat de Joigny, al departament de Yonne. Segons l'agència Vasco Press, la detenció s'ha produït a l'estació de tren d'aquesta localitat, situada a uns 150 quilòmetres al sud-est de París. Un dels tres detinguts seria Jon Etxebarria Oiarbide, que consta com a fugit del seu domicili des del maig del 2009 i com a membre de la banda des del març del 2010. Es desconeix la identitat dels altres dos detinguts. Es tracta de les primeres detencions de membres d'ETA sota la presidència del govern de Mariano Rajoy i amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior. Segons han informat fonts de la lluita antiterrorista aquest dissabte a la nit, la detenció s'ha produït després d'una operació conjunta entre els cossos espanyol i francès que controlava els possibles moviments i torbades entre membres d'ETA fugits a l'estat francès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest matí, s'ha detectat Jon Echevarria Oyarbide, de 33 anys, a l'estació parisina de Bercy. Es tracta d'un membre de la banda fugit des del 2009 del seu domicili i molt característic per la seva forta complexió. Estava sent sotmès a seguiment i la policia ha vist com s'ha traslladat fins a Joigny, on s'ha trobat amb dos homes més, que encara no estan identificats. Tots ells han estat detinguts a la mateixa estació. L'operació continua oberta.

Echevarria Oyarbide ja havia estat detingut anteriorment a Vitòria per actes de violència al carrer des del 1995 i quatre anys més tard l'Audiència Nacional el va condemnar a cinc mesos de presó per atacar la Seguretat Social. Al 2001, any en què va ingressar a la banda, va ser detingut de nou, acusat de donar suport al comando legal Ustargi. Va ingressar a la presó, d'on en va sortir sota fiança el 25 de juny del 2003.

El 16 de març del 2003, la policia espanyola va fer pública la seva foto junt amb 14 membres més de la banda i des del 6 de juny e l'any passat tenia una ordre de Detenció i Entrega Europea en què l'Audiència Nacional ordenava el seu arrest per pertinença a ETA.

stats