Política 04/02/2011

Tret de sortida a les primàries entre Hereu i Tura que marcaran el futur del PSC a Barcelona

5 min

BarcelonaLa campanya per escollir el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona entre l'actual alcalde, Jordi Hereu, i l'exconsellera d'Interior i Justícia, Montserrat Tura, comença aquest divendres. Els precandidats començaran els actes amb trobades amb militants i simpatitzants a Sant Martí i l'Eixample, respectivament. Ambdós han deixat clar que no són els candidats de l'aparell, que es manté neutral, mentre que el partit veu el procés com un revulsiu després dels mals resultats a les eleccions al Parlament i amb unes enquestes poc favorables en ciutats on han estat governant els últims 30 anys. En els darrers dies, les discrepàncies entre Hereu i Tura s'han centrat en el format dels actes de campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos candidats arriben a l'inici de campanya enfrontats sobre el format que haurien de tenir els actes amb els militants i simpatitzants. Així, des de l'equip d'Hereu es pretén fer trobades més obertes, amb presència de mitjans de comunicació i sense cap mena de guió preestablert. L'equip de Tura, en canvi, opta per actes amb més restriccions i sense una presència completa dels mitjans de comunicació. A més, les dues candidatures tampoc han arribat a un acord sobre quin ha de fer el nombre de debats que han de tenir ni en quines condicions. I això ha fet que encara estigui a l'aire quines seran les trobades que tindran.

Malgrat les dificultats per aconseguir un acord en com funcionarà la campanya, aquest divendres a la tarda els dos candidats iniciaran 15 dies en els que es dedicaran, principalment, a tenir contacte amb els militants i simpatitzants de cada agrupació de districte. L'alcalde, Jordi Hereu, s'estrenarà en un acte a les 19:30 hores la seu del PSC de Sant Martí, l'agrupació més nombrosa dels socialistes de Barcelona. A la mateixa hora, l'exconsellera Montserrat Tura s'estarà trobant amb els membres de l'entorn socialista del districte de l'Eixample, la segona amb més militants i simpatitzants. Durant les dues setmanes, els dos candidats aniran passant per les 10 seus del PSC ubicades a cada districte, per acabar tancant la campanya en els locals que el seu oponent va començar-la. Així, el dia 18 Tura finalitzarà a Sant Martí i Hereu ho farà a l'Eixample.

Acabada la campanya de les primàries, el 19 de febrer els 3.425 militants i els 8.616 simpatitzants -12.042 persones amb dret a vot, en total- podran votar a les seus del PSC del seu districte. A les 20:00 hores s'iniciarà el recompte de vots i al voltant de les 21:00 es preveu que ja hi hagi els resultats oficials. La federació de Barcelona preveu que tant Tura com Hereu i els respectius equips segueixin la jornada i la nit electoral de les primàries des del mateix local. Així, el PSC està buscant un indret on tots dos puguin estar còmodes, atendre els resultats i atendre als mitjans i als militants. La foto de l'abraçada i felicitació entre els dos candidats després de proclamar-se qui ha guanyat, doncs, està garantida.

El PSC confia que el procés sigui un revulsiu. Les primàries a Barcelona es produeixen en un moment delicat per a un partit que acaba de perdre el Govern de la Generalitat amb una desfeta electoral. El 28-N va treure els seus pitjors resultats i afronta ara unes eleccions municipals molt complicades, sabent que és possible perdre també el control d'ajuntaments que són socialistes des de fa més de 30 anys. És el cas de Barcelona.Des del primer moment, tant Tura com Hereu han volgut deixar clar que no són els candidats de l'aparell. De fet, en els primers compassos de la batalla interna, els dos candidats es van acusar mútuament de ser l'aposta de la direcció. Formalment, la Comissió Executiva del PSC ha pres una posició de neutralitat en el procés. En tot cas, esperen que les primàries siguin un revulsiu després de la derrota del 28-N.Tura, la catalanista inconformista Montserrat Tura, destacada membre del sector catalanista del PSC, ha decidit disputar la candidatura socialista a l'alcaldia de Barcelona a Jordi Hereu després d'haver estat número dos de José Montilla a la llista per Barcelona del PSC a les eleccions al Parlament. Tot i haver ocupat aquesta posició, el primer secretari va triar Joaquim Nadal per dirigir el grup parlamentari, una decisió que no va agradar a Tura, que ara és membre de la Mesa del Parlament.El pas endavant que ha fet Tura té una lectura política que va més enllà de les seves aspiracions a l'Ajuntament de Barcelona. El partit ha obert un procés intern que ha d'acabar amb un congrés a la tardor que haurà de triar nova direcció i nou líder. Tura desvincula una cosa de l'altra, tot i que no amaga que vulgui tenir un paper destacat dins del partit en un futur. L'exconsellera ha estat sovint crítica amb el funcionament intern dels socialistes catalans i defensa que el pas que ha donat a Barcelona també serveix per obrir un debat democràtic dins del partit. Tura sempre s'ha mostrat partidària d'unes eleccions primàries i, amb la seva posició, fa una crítica l'estructura de partit tancada que considera que ha promogut la direcció actual.

L'exconsellera d'Interior i de Justícia va ser, abans d'entrar a formar part del Govern de la Generalitat, alcaldessa de Mollet del Vallès. Un fet que ha provocat la crítica del seu adversari, ja que Tura no està empadronada a Barcelona. Això provoca la paradoxa que no podrà votar a les primàries -ja que no forma part de la federació de Barcelona del PSC- i que, en cas de guanyar les primàries, no podrà votar-se a si mateixa el 22 de maig. Tura, però, ha assegurat aquesta setmana que té un pis llogat a la capital catalana.Hereu, l'alcalde qüestionat Jordi Hereu no ha tingut un pas fàcil per l'alcaldia de Barcelona. Es va presentar per primer cop l'any 2007, aconseguint una victòria ajustada davant de l'adversari de CiU, Xavier Trias. Des d'aleshores, ha estat un alcalde constantment qüestionat davant d'unes enquestes que mostren un grau baix de popularitat i preveuen una derrota electoral del PSC a Barcelona, fet que passaria per primera vegada.De fet, Hereu ha estat permanentment qüestionat per la direcció del PSC en els mesos previs a les eleccions municipals, ja que poques vegades hi ha hagut un gest de suport a la seva candidatura. El mateix primer secretari del partit, José Montilla, va evitar públicament fer cap gest de suport a Hereu com a candidat del PSC a Barcelona durant la campanya electoral del 28-N. I fins i tot dirigents del partit han reconegut que veien amb bons ulls els moviments de Ferran Mascarell -ara al Govern d'Artur Mas- per optar a l'alcaldia.Al llarg de la legislatura, Hereu ha pres algunes decisions que l'han obligat a reconèixer errors, com ara la consulta sobre la Diagonal, que va acabar amb la dimissió de l'aleshores tinent d'alcalde i mà dreta d'Hereu, Carles Martí. Des de la seva dimissió, Martí es dedica plenament a la seva tasca de primer secretari de la federació de Barcelona del PSC, que està controlada per l'equip d'Hereu.

stats