Política 05/01/2011

Trias recupera la reforma de la Diagonal de Barcelona i portarà una proposta pròpia al seu programa electoral

El líder de CiU i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, recuperarà la idea de reformar l'avinguda Diagonal incloent una proposta dins el seu programa electoral per als comicis municipals del maig

Garrido, Rafa
4 min
Xavier Trias a l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaA Trias no li fa por plantejar una remodelació malgrat el fracàs de la consulta impulsada per l'alcalde Jordi Hereu i per això, en una entrevista a l'ACN, assegura que ja té a punt un pla de "millora" per a l'avinguda. El convergent també ha criticat la política de seguretat del govern local i ha reclamat més coordinació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, que, segons diu, ara "rivalitzen" massa. Trias, a més, ha demanat a Artur Mas "seure a parlar" de poder prohibir la prostitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Xavier Trias ha fet un repàs a l'actualitat municipal i ha esbossat alguns detalls del seu programa en una entrevista concedida a l'ACN. El líder de CiU ha explicat que no farà marxa enrere i, tal i com va dir abans que se celebrés la fracassada consulta de la Diagonal, recuperarà la idea de la reforma de l'avinguda amb una proposta pròpia.

Trias afirma que no té por d'afrontar la qüestió tot i el rebuig que ha ocasionat entre la ciutadania, i creu que la Diagonal "necessita una millora" que els barcelonins podran entendre més bé que la "barbaritat" que presentava el govern de Jordi Hereu. L'alcaldable convergent creu que "no serà la prioritat" per a la ciutat, però considera "important" el projecte.

La seva proposta passa per no connectar el tramvia per la Diagonal i per "buscar altres alternatives" per relligar els dos trams. Trias creu també que a l'avinguda se li han de "buscar solucions per ampliar les voreres, separar les bicicletes dels vianants i fer el trànsit més amable", i en aquest sentit aposta per fer un assaig en un primer tram.

"Hem de començar fent una prova entre Francesc Macià i passeig de Gràcia d'amplitud de voreres i pacificació del trànsit, però sense impedir el trànsit, que era el que intentava l'alcalde i era una barbaritat. Es va ficar en un gran embolic", explica Trias, mentre reconeix que es presentarà a les eleccions "explicant el posicionament" de CiU sobre la Diagonal.

El líder de CiU ha criticat també a l'entrevista la manca de coordinació que, segons ell, existeix entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. "No és veritat que hi hagi una bona col·laboració; hi ha una certa competència entre uns i altres, i hem de ser capaços de definir bé què fan els uns i què fan els altres per no fer-se la competència", ha reclamat, alhora que qualifica la situació de "desastre", perquè no pot existir una coordinació que considera molt necessària.

A més, Trias ha retret a l'alcalde que "no exerceixi de president de la Junta de Seguretat" i ha afirmat que veu increïble que "no sigui capaç de seure Mossos, Guàrdia Urbana i Fiscalia" i establir "una estratègia clara" per seguir-la els propers cinc o sis anys.

Sobre a la seguretat i la delinqüència en alguns districtes, com el de Ciutat Vella, Trias s'ha mostrat a favor de ser molt més dur a l'hora de perseguir la prostitució. Partidari de la prohibició absoluta d'aquesta activitat, Trias reconeix que no és senzill arribar a aquest punt, però afirma que demanarà al president de la Generalitat, Artur Mas, "com ens posem d'acord".

"Hem de perseguir-ho i veure de quins mitjans ens dotem per fer-ho", ha reclamat al president de la Generalitat. I és que Trias està segur que aquest tema "exigeix una col·laboració estreta entre Generalitat i Ajuntament" i creu que és viable un acord perquè a Trias li "consta que Mas té la mateixa concepció sobre la prostitució" que el candidat a l'alcaldia.

"Han perdut el seny" col·locant el monument als gais a la Sagrada Família

Trias també s'ha referit a la darrera polèmica que afecta el govern municipal. El líder de CiU s'ha posicionat favorablement a la creació d'un monument als homosexuals represaliats per la dictadura, però veu "absolutament ridícul voler posar-lo a la Sagrada Família". "Jo el col·locaria en qualsevol lloc menys en aquest", ha explicat Trias. I és que per ell, el govern "s'ha equivocat, ha fet un mal invent per al col·lectiu que demanava el monument, perquè acaba creant una polèmica que ells no volien".

El líder de CiU creu que "un monument a unes persones que han estat represaliades, que han patit molt i a qui les seves reivindicacions els han costat molt" s'ha convertit en "una mala passada, perquè els posen en una polèmica que no té cap sentit". "Els que ho han fet han perdut el seny, no té sentit comú", ha sentenciat.

Per últim, l'entrevista a l'ACN ha servit a Trias també per assumir que un cas de presumpta corrupció com el de la xarxa de Ciutat Vella "pot passar-li a tothom". Però ha retret a Hereu que no hagi estat més contundent en no "suspendre d'immediat" el funcionari que suposadament encapçala la xarxa i "canviar-lo de districte".

En aquest sentit, assegura que Hereu hauria d'haver actuat "d'immediat" i amb mà dura contra el funcionari. "En temes de corrupció, s'ha d'actuar amb la màxima contundència", ha reclamat. Trias, a més, lamenta que la manera d'actuar del govern local en aquest cas deixa "un tuf de coses que tothom sabia i ningú s'atrevia a explicar". "Aquesta és la imatge que és catastròfica".

stats