Política 18/04/2015

Trias, amonestat per haver fet “propaganda” fora de termini

Laia Vicens
2 min
La Junta Electoral considera “propaganda” la visita d’obres al Mercat del Ninot del 14 d’abril.

BarcelonaRevés per a Xavier Trias quan falta poc més d’un mes per a les eleccions municipals. La Junta Electoral de Barcelona va alertar ahir que l’alcalde i candidat de CiU a la reelecció ha incomplert la llei quan va fer inauguracions i “propaganda” fora del termini legal. La resolució de la Junta dóna la raó a la CUP, el PSC i el PP, que dimecres van denunciar alguns actes públics de l’alcalde, ja que els consideren propaganda. Malgrat tot, l’òrgan electoral declina obrir un expedient a Trias, però avisa que “en cas de reiteració” podria sancionar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la resolució de la Junta, Trias ha incomplert l’article 53.2 de la llei orgànica de règim electoral a l’Estat. Aquest punt de la llei estableix que “des de la convocatòria d’eleccions fins a l’inici legal de la campanya queda prohibida la realització de publicitat o propaganda electoral”. Aquest any, doncs, no es podien fer inauguracions o actes públics des del 31 de març -quan es convocaven oficialment els comicis del 24-M- fins al 7 de maig -quan començarà la campanya.

Amb la llei a la mà, la Junta Electoral considera que la visita d’obres al Mercat del Ninot que Trias va encapçalar el 14 d’abril, així com l’anunci que la instal·lació s’obrirà al públic el 19 de maig, són “contraris a la llei”. La Junta qualifica de “propaganda” la visita, perquè diu que “no era només una inspecció, sinó que anava acompanyada de mitjans de comunicació”. L’ens prohibeix la inauguració del mercat, però dóna el vistiplau perquè obri les portes cinc dies abans de les eleccions. De fet, l’Ajuntament no havia programat cap inauguració, sinó que havia situat el 19 de maig com el dia per posar en marxa el nou mercat.

Ni Twitter ni Facebook

La Junta Electoral també considera “contrari” a la llei electoral que Trias difongui a través de Twitter i Facebook “futures actuacions municipals” o que faci “valoracions” del seu mandat. Al seu parer, es tracta de “propaganda de l’activitat que ha desenvolupat com a alcalde un dels candidats a l’alcaldia”.

L’equip de Trias ho ha rebut com un galleda d’aigua freda. Segons fonts del govern municipal consultades per l’ARA, el fet que Trias no pugui utilitzar les xarxes socials aquests dies suposa una “situació de desigualtat” respecte a la resta de candidats, que com que no han governat sí que poden fer-les servir. Les mateixes fonts asseguren que “respecten i acaten” la resolució, tot i que “discrepen” en alguns arguments i lamenten que la Junta hagi denegat una ampliació del termini per presentar al·legacions.

A través d’un comunicat, la CUP va celebrar la decisió de la Junta. Segons diuen, “Trias ha sigut capaç de batre tots els rècords”. I recorden que en els últims mesos de mandat l’alcalde ha estrenat una pàgina web, ha aprovat la implantació d’uns “agents cívics de misteriosa funció” i ha acordat suspendre algunes llicències en l’àmbit turístic. A més, la CUP critica que Trias hagi anunciat amb “grandiloqüents eslògans qualsevol obra” i lamenta que “tota la ciutat” hagi rebut “tot tipus de propaganda institucional amb la cara de l’alcalde”.

stats