Política 14/09/2017

El Tribunal Suprem confirma la inhabilitació d'Arnaldo Otegi fins al 2021

La sala penal ha desestimat el recurs de cassació que va presentar el líder basc

Ara
1 min
El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi

MadridEl Tribunal Suprem confirma que Arnaldo Otegi no podrà tornar a l'activitat política institucional fins al febrer del 2021. La sala penal ha rebutjat el recurs de cassació que el líder basc havia presentat contra la interlocutòria de l'Audiència Nacional (AN) del 10 de gener del 2017 al·legant que la sentència d'inhabilitació ja era ferma. "Proposa un replantejament d'una decisió ferma per habilitar un nou recurs que no era procedent", resumeixen els magistrats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el tribunal recorda que la inhabilitació s'ha produït com a conseqüència d'una única sentència i no per acumulació de penes de diferents processos, circumstància en què sí que excepcionalment s'ha acceptat algun recurs. Més enllà d'això, la sala penal del Suprem també avisa que els condemnats per delicte de terrorisme són "inelegibles" quan se'ls imposa tant una pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi com la inhabilitació absoluta o especial per a l'ocupació de càrrecs públics.

El secretari general de Sortu va sortir de la presó l'1 de març del 2016, sis anys i mig després d'entrar-hi per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través de Bateragune, segons la sentència de l'AN, sota les ordres d'ETA. Un cop lliure va haver de fer front a una pena d'inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu, que el va obligar a quedar fora de les llistes d'EH Bildu a les eleccions a Euskadi del 25 de setembre de l'any passat.

stats