Política 04/07/2014

Manuel Aragón, exmagistrat del TC: "El greu error va ser l'Estatut, no la nostra sentència"

En una entrevista a 'El País', el jutge que va decantar l'alt tribunal cap a la retallada justifica la seva decisió i diu que li fa "pena" el procés sobiranista. "No passa res perquè surtin milions de persones al carrer, demà poden sortir defensant la pena de mort; la Constitució no ho permet i punt", afirma

Ara
2 min
Manuel Aragón

BarcelonaL'exjutge del Tribunal Constitucional Manuel Aragón Reyes, el magistrat clau en la sentència sobre l'Estatut de l'any 2010, defensa la decisió de l'alt tribunal i assegura, quatre anys després, en una entrevista a 'El País', que "l'error va ser l'Estatut de Catalunya, no la sentència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragón, magistrat del TC fins al 2013 escollit a proposta del PSOE, va decantar la balança cap al bàndol partidari d'una sentència més dura davant la divisió de 5 magistrats conservadors i 5 de progressistes. La seva resistència a acceptar la idea de nació el va desmarcar del grup progressista, al qual suposadament pertanyia.

"La Constitució en la meva opinió no permetia una altra cosa", assegura en l'entrevista el jutge, que aquest dijous va participar en una conferència de la FAES sobre Constitució i secessió. "Crec que va ser la sentència menys dolenta possible. Amb el temps es reconeixerà més la seva importància. Va dir una cosa senzilla: que hi ha coses que no es poden fer sense reformar la Constitució". El jutge diu que "li fa pena" que la sentència hagi desembocat en l'actual procés sobiranista. I afegeix: "No puc prevaricar com a jutge. He de dictar la decisió que és justa. El greu error va ser la reforma estatutària, no la sentència".

A Manuel Aragón no li importen els efectes d'aquella decisió, que ha precipitat Catalunya cap a un procés cap al dret a decidir, que té el suport de la majoria del Parlament: "No passa res perquè surtin milions de persones al carrer. Demà poden sortir defensant la pena de mort, la Constitució no ho permet i punt. És un problema d'opinió, polític, no jurídic. El que sí que em fa pena és que això s'encapçali per un poder constituït, per autoritats de la comunitat autònoma". "La gent surt al carrer perquè són cridats a sortir per alguns, l'espontaneïtat no existeix". El magistrat nega haver rebut pressions. "Li va trucar José Luis Rodríguez Zapatero?", pregunta el periodista Carlos E. Cué. "A això no he de respondre, però li dic que mai he rebut cap pressió".

stats