POLÍTICA
Política 22/05/2012

El TC amenaça PP i PSOE de prendre mesures "dràstiques" si no hi ha renovació

Duran i Lleida s'ha sumat a l'advertiment del Constitucional i ha recordat que alguns dels signants de la sentència de l'Estatut tenien el mandat caducat

Agències
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) han advertit aquest dimarts al PP i al PSOE que aquest òrgan "adoptarà mesures molt dràstiques", en protesta per la falta d'acord dels dos partits al Congrés per renovar els magistrats amb el mandat finalitzat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha expressat el ple del Constitucional en un acord redactat en termes inusualment durs i aprovat aquest matí per unanimitat dels onze magistrats que el componen des de la defunció el 2008 de Roberto García-Calvo, la plaça que segueix sense cobrir-se per la impossibilitat d'acord en la cambra baixa entre els dos grans partits. El Congrés també ha de renovar tres magistrats més –Eugeni Gai, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera–, el mandat dels quals –de nou anys– va concloure el novembre de 2010 i que "continuen exercint perquè el Congrés dels Diputats no compleix el deure de renovar el terç que li correspon", diu el Constitucional.

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha sumat a "l'oportú" advertiment encara que ha apuntat que aquest emplaçament arriba "una mica tard". A més, ha recordat que quan el Constitucional va dictar una de les seves sentències més importants dels últims anys, la referida a l'Estatut, ho va fer "en unes circumstàncies completament anòmales", ja que alguns dels signants de la sentència ja tenien llavors el seu mandat caducat.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar en el seu discurs d'investidura la seva intenció d'escometre la renovació del Constitucional en un termini de tres mesos. No obstant això, la primera cita de Rajoy i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va tenir lloc el passat 15 de febrer, es va saldar sense acord i tots dos es van limitar a donar-se de termini fins al proper mes de juny per buscar el consens.

stats