Política 04/11/2014

El Tribunal Constitucional, reunit ja per suspendre el nou 9-N

El tribunal que presideix Francisco Pérez de los Cobos es pronunciarà avui sobre el procés participatiu

Ara
2 min
Francisco Pérez de los Cobos presideix el Tribunal Constitucional, l’última instància judicial espanyola i la que resol els conflictes de tipus competencial entre el govern central i les comunitats autònomes. A la imatge, els dotze jutges que el formen.

BarcelonaEls dotze jutges del Tribunal Constitucional estan reunit, des de dos quarts d'11 del matí, amb la impugnació del nou 9-N del govern espanyol sobre la taula. L'executiu de Mariano Rajoy dóna per fet que el recurs serà admès a tràmit i que, per tant, el procés participatiu serà suspès automàticament. Resta per veure, però, si la suspensió anirà acompanyada d'algun tipus d'advertència al Govern si no compleix la decisió judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text d'impugnació del govern espanyol reclama la suspensió de tots els actes de preparació del procés de participació ciutadana. Ho fa per la via de l'article 161.2 de la Constitució, de manera que aquesta suspensió entrarà en vigor en el moment en què el TC admeti l'escrit, sense necessitat que els magistrats valorin el fons de la qüestió.

Des del Govern català hi ha hagut un darrer intent jurídic per evitar que se suspengui. Al·lega que el 9-N alternatiu promogut per Artur Mas no és un "referèndum". Ni tan sols és un "procés de participació política", sinó un "procés de participació ciutadana". Fins i tot constitucionalistes com Javier Pérez Royo, catedràtic de la Universitat de Sevilla, ha alertat que el govern espanyol no pot pretendre prohibir el dret a "protestar" i va alertar que el que busca és "humiliar" Catalunya.

Si el 9-N queda finalment suspès, com sembla que passarà, el president de la Generalitat, Artur Mas, que es reuneix també aquest matí, haurà de decidir si desoeix el tribunal o bé acaba delegant tot el pes del 9-N a la societat civil i al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

stats