Política 24/08/2016

Trilingüisme, corredor mediterrani i millora del finançament: el 'paquet català' que exigeix C's al PP

També demana que l'Estat utilitzi "tots els mecanismes" per obligar la Generalitat a complir les sentències contra la immersió lingüística

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Els membres de l'equip negociador de C's aquest dimecres camí de la reunió amb el PP. EFE

MadridCiutadans és un partit d'origen català, i aquesta idiosincràsia no l'ha perdut en les negociacions per a un pacte d'investidura amb el PP. Tal com ja va intentar fer amb els socialistes fa sis mesos –en què els va obligar a incloure en el pacte un compromís explícit contra els referèndums d'independència–, ara el partit taronja ha posat sobre la taula l'exigència d'un 'paquet català'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha assenyalat que reclamen als populars el compliment d'un total de quatre punts per respondre al plet català. Ha negat que es tracti d'un "bloc específic" en l'acord, però sí unes exigències mínimes. A part del veto a un referèndum perquè es garanteixi la "no-ruptura" d'Espanya, hi inclouen la defensa d'un model d'educació trilingüe –en català, castellà i anglès–, així com obligar la Generalitat a complir les sentències contra la immersió lingüística. "El trilingüisme és una de les oportunitats de millora que hi ha a Catalunya", ha dit el diputat de Ciutadans al Parlament, Jorge Soler, en declaracions a Catalunya Ràdio.

No es tracta d'una exigència difícil per als populars. El PP de José Ramón Bauzá a les Balears va imposar justament el decret del trilingüisme el 2013, que no va fer més que recular les hores de català a les Illes. El govern socialista de Francina Armengol va tardar poques hores a enterrar aquest decret només arribar al govern gràcies al suport de Podem i MÉS.

Inspectors de l'Estat a les escoles

Com vol fer complir C's les sentències judicials per diluir la immersió lingüística? Villegas ha assegurat que "hi ha mecanismes" perquè fer-ho, "com la mateixa inspecció de l'Estat que no s'està aplicant".

A banda, proposen millorar el sistema de finançament autonòmic, que també preveu el PP en el seu programa electoral, amb l'obertura d'una comissió parlamentària durant el primer mes de govern. Asseguren que s'han de garantir els principis d'igualtat, solidaritat i transparència però que "la solidaritat no pot perjudicar les zones més competitives com les Balears, València, Madrid i Catalunya", ha dit Villegas.

Finalment, i en l'estratègia de fer-se seva la bandera del peix al cove, també reclama un comprimís d'impulsar aquesta legislatura el corredor mediterrani. Soler creu que es tracta d'una infraestructura d'estat "extraordinàriament potent" per al comerç. Villegas també ha insistit que és clau per "vertebrar Espanya i augmentar la competitivitat amb la resta d'Europa".

Fonts del PP, però, han assegurat a l'ARA que C's no ha posat un 'paquet català' sobre la taula de negociacions i encara menys s'ha parlat de trilingüisme. Amb tot, es tracta de mesures, a grans trets, en què coincideixen els dos partits.

Discrepàncies en el terreny econòmic

Els equips negociadors de PP i C's continuen per tercer dia consecutiu al Congrés intentant tancar acords. Segons els populars, ja s'han pactat fins a 100 mesures. Però després que els de Rivera cedissin en corrupció, ara el gran escull és en el terreny econòmic. Els liberals reclamen "concrecions econòmiques i temporals" en mesures com un complement salarial per a les famílies amb menys recursos i el pla de lluita contra la pobresa, la paritat en els permisos entre pares i mares, un programa de lluita contra el fracàs escolar i la introducció de l'educació gratuïta de 0 a 3 anys.

"No firmarem meres declaracions d'intencions", ha assenyalat Villegas, que recorda que l'acord és només per a la investidura i que s'hauria de revisar si Mariano Rajoy fracassa la setmana que ve. El PP es resisteix a donar un valor a aquestes partides i assegura que estan lligats a les exigències pressupostàries de Brussel·les, mentre que els liberals argumenten que poden treure els diners de l'eliminació de les diputacions, així com de la reforma de l'administració que proposen i de recuperar fins a 2.800 milions d'euros que es van estalviar als beneficiats per l'amnistia fiscal.

El secretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha respost a C's que cal complir el dèficit en decidir les partides. "Com que no som Podem i no prometem la lluna, apel·lem a la responsabilitat de C's", ha dit en declaracions als periodistes durant el descans de la reunió per dinar. Consideren que l'eliminació de les diputacions és una proposta "fàcil" i reiteren el seu compromís a mantenir-les. "Les diputacions sempre han estat objectiu d'eliminació dels nacionalistes", ha afegit.

Els populars intenten portar aquest atzucac al seu terreny i assenyalen que si C's vol concreció de diners i de compromisos en el temps ja està parlant d'un acord de govern i d'aval als pressupostos. Els liberals, de moment, fan el ronso amb aquest tema.

Mentrestant, Rajoy ja té previst anunciar el pacte dissabte en un acte des de Pontevedra.

Rebuig a les primàries

En el terreny de la regeneració democràtica i institucional que aborden aquesta tarda els equips negociadors, el PP rebutja que C's l'imposi l'obligació de fer primàries. Maíllo ha assegurat que "a Espanya cap partit té primàries de veritat".

stats