Política 19/02/2017

Trump justifica haver parlat de violència a Suècia vinculada als refugiats per un reportatge de Fox News

El govern suec demana explicacions a la Casa Blanca

Ara
3 min
Donald Trump ha fet pujar un seguidor a l'escenari

BarcelonaHo va veure en un reportatge de Fox News. Hores després de la polseguera que han aixecat les seves paraules en un míting a Florida que li han suposat fins i tot un conflicte diplomàtic amb Suècia, Donald Trump ha explicat d'on ha tret la suposada violència al país nòrdic al qual ahir va fer referència davant els seus seguidors. Trump va insinuar que era una atac dels refugiats i el va utilitzar per defensar la seva política migratòria restrictiva. En un tuit des del seu compte oficial, Trump ha explicat que la història la va veure a la televisió.

En el míting, però, Trump va referir-se a la nit de divendres. "Mireu què ha passat a Alemanya, què ha passat aquesta nit [la de divendres] a Suècia. Suècia? Qui s'ho podia imaginar, això a Suècia? Allà han acollit un gran nombre d'immigrants i ara tenen problemes que no es podien imaginar", ha dit completament seriós.

A Suècia, eexplicació sobre les paraules

Carl Bildt

atacs furibunds i constants contra la premsa"l'enemic del poble nord-americà"

La menció a un atemptat que no ha passat mai ha omplert les xarxes socials de missatges sobre fets reals o còmics i els internautes han penjat fotografies fent activitats quotidianes a Suècia, amb el 'hashtag' #lastnightinsweden.

A Florida, Trump ha mantingut el to de campanya electoral i ha deixat clar que el Trump candidat es manté a la Casa Blanca. En aquest sentit, ha insistit en els mateixos conceptes que aixequen passions i crítiques al país. Així, ha anunciat que presentarà una nova ordre executiva sobre immigrants i refugiats, i que començarà "aviat" la construcció d'un mur a la frontera amb Mèxic.

Sobre la tarima, el mandatari ha defensat la necessitat de la mesura, i fins ha llegit part del decret per explicar que la seva motivació es va basar en "protecció i seguretat".

En el míting, el president nord-americà ha promès crear zones de seguretat a Síria i a altres països del Pròxim Orient per acollir desplaçats i refugiats i, com la seva proposta amb el mur de Mèxic, ha assegurat que les pagaran els països del golf Pèrsic.

Protesta contra Donald Trump a Los Angeles

Contra la premsa

En un discurs que ha durat 45 minuts, Trump ha tornat a criticar els mitjans de comunicació, els "enemics dels Estats Units".

"Malgrat totes les seves mentides, les seves tergiversacions i les seves falses històries, no van poder derrotar-nos en les primàries i no van poder derrotar-nos en les eleccions", ha dit.

"Vull parlar-vos sense el filtre de les notícies falses", ha afegit. "La premsa deshonesta simplement no vol informar de la veritat. Han dit que estem equivocats durant dos anys. No ho entenen. Però estan començant a entendre-ho. Això puc dir-vos-ho", ha comentat.

Segons Trump, els mitjans "s'han convertit en gran part del problema" i "són part del sistema corrupte", sense precisar més sobre aquest tema.

Contra l'Obamacare

A l'aeroport d'aquesta localitat costanera de Florida, Trump també ha anunciat que d'aquí a "un parell de setmanes" presentarà "un gran pla de salut que substituirà el desastrós Obamacare", la llei de cura assequible de la salut (ACA) que va promulgar l'anterior president, Barack Obama.

També ha promès aconseguir "grans acords comercials a tot el món" i, en el que és una posició més suau respecte a les seves passades crítiques a l'OTAN, s'ha declarat "un fan" d'aquesta aliança transatlàntica, encara que ha tornat a criticar que molts dels "països rics no estan pagant els seus comptes".

stats