Política 06/09/2017

Txarango, sobre la cançó del referèndum: "Volíem omplir d'alegria un procés molt seriós i solemne"

Alguer Miquel explica que 'Agafant l'horitzó' és una crida als indecisos d'esquerres a votar 'sí'

Laia Vicens
3 min

BarcelonaQuan falta un mes per al referèndum, la votació que està impulsant el Govern perquè els catalans decideixin el seu futur polític ja té himne. Es tracta de la cançó 'Agafant l'horitzó', que el grup català Txarango ha compost a favor del 'sí' al referèndum i que en només 3 dies ja ha acumulat gairebé 400.000 visites. El tema, en el qual han col·laborat artistes amics del grup del Ripollès, va ser creat amb dos objectius: un de musical i un de polític.

En una conversa amb l'ARA, el cantant de Txarango, Alguer Miquel, ha explicat que el grup volia "omplir d'alegria un procés molt seriós i solemne", posant música al camí que Junts pel Sí i la CUP lideren des de les institucions però tenint en compte que "el protagonisme és de la gent". "Ens hem de sentir responsables d'aquest procés, perquè si ho deleguem tot als polítics no sortirà bé", opina Miquel. Per aportar el seu granet de sorra, Txarango va decidir crear una cançó, perquè, segons diuen, la música no només és la seva feina sinó també la seva manera de relacionar-se. "Nosaltres connectem amb moltes lluites, com la independència de Catalunya, a través de la música", explica, així que compondre i difondre 'Agafant l'horitzó' és la seva manera de poder "reescriure les regles del joc" i lluitar a favor del referèndum "des de l'esquerra".

I aquest és, precisament, el segon objectiu que tenia el grup: la cançó crida tota aquella gent d'esquerres indecisa amb el referèndum, que "no se sent gaire interpel·lada" però que és "imprescindible per transformar la societat". Així, vol ser una manera d'apropar-se als sectors dels comuns, a qui volen convèncer de votar 'sí' perquè la independència és una oportunitat per "construir una nova democràcia més participativa, més social i més justa". De moment, la CUP utilitzarà la cançó en la seva campanya del referèndum.

Un grup alineat amb la CUP

La veritat és que Txarango sempre s'ha posicionat políticament. El mateix Alguer Miquel va tancar la llista de la CUP a Girona el 27-S, així que no l'espanta que alguns dels seus fans vegin amb recel aquesta cançó. "No hem amagat mai el que pensem, i teníem la inquietud d'abocar el nostre punt de vista: la visió independentista i la visió social", diu. De fet, demana la implicació de més actors del món de la cultura en aquest procés. "Necessitem a tothom, en aquest camí, i tant de bo hi hagi més gent del món de la cultura que es posicioni", afirma.

Per això, Miquel agraeix la col·laboració de Gemma Humet, Aspencat, Cesk Freixas, Les Kol·lontai (Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal) i Ascensa Furore, que han participat cantant versos de la cançó. "Vam compondre la cançó i vam repartir-la de manera que cadascú cantés la part que més volia i amb què més identificat se sentia", relata. Buscant idees van topar amb la cançó 'Article 1.1', del seu bon amic Cesk Freixas, i li van demanar si li podien agafar els seus últims versos, inspirats en un poema d'Ovidi Montllor.

Ara, però, Txarango no sap encara si incorporarà l'himne del referèndum als seus concerts. Una de les idees és que en els que queden fins a l'1-O, quan el grup s'acomiada del públic, soni 'Agafant l'horitzó' en lloc de 'Meravellós regal', com passava fins ara.

stats