Política
Política 27/10/2011

Txelui Moreno, portaveu de l'esquerra abertzale: “Sempre se'ns havia dit que sense violència es podia parlar de tot, esperem que sigui així”

El també portaveu abertzale Perrando Barrera considena que “si hi ha immobilisme del PSE i el PP” electoralment “ho passaran molt malament a Euskadi”

Ara
2 min
Txelui Moreno, portaveu de l'esquerra abertzale

BarcelonaTxelui Moreno, portaveu de l'esquerra abertzale, confia en la nova etapa de diàleg que s'ha obert al País Basc arran del comunicat d'ETA d'abandonar la lluita armada, i recorda que “sempre" se'ls havia dit que "sense violència es podia parlar de tot”. “Esperem que sigui així”, reflexiona Moreno, i recorda la fita dels abertzale: “busquem un acord amb l'Estat pel reconeixement del poble basc i el dret a decidir”. Ho ha dit en una entrevista a Els matins de TV3, en què ha declinat parlar de “vencedors i vençuts” en el conflicte basc, uns termes que considera “massa bel·licistes”, i ha instat “tots” els partits al diàleg: “la participació del PP és primordial”, assegura el portaveu abertzale, ja que “representen una part del poble basc”, però lamenta que “s'hagin negat” a la negociació “contínuament”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també portaveu abertzale, Perrando Barrena, ha valorat en una entrevista al Món a Rac 1 l'actitud dels partits en el conflicte basc de cara al 20-N, i ha assegurat amb fermesa que “si hi ha immobilisme del PSE i el PP” electoralment “ho passaran molt malament a Euskadi”. Barrera ha instat el govern espanyol a posar punt final a la política penitenciària dels últims 20 anys.

Sobre el comunicat d'ETA, Moreno considera que obre la porta al diàleg i assegura que la banda “ha complert amb escreix” la petició de la Conferència de Pau, a la vegada que argumenta que “ETA no es pot dissoldre encara” perquè, després del comunicat, la banda ha de parlar amb els estats espanyol i francès sobre “què passa amb les víctimes, les armes i els presos”.

Moreno també s'ha referit a la manca de legitimitat del lehendakari Patxi López, del qual ha recordat que governa "gràcies a una llei de partits que exclou 200.000 persones de votar", i l'ha titllat de "poc valent" en la seva postura després del comunicat d'ETA, únic punt en el qual discrepa amb Arnaldo Otegui, que en la seva carta publicada aquest dimecres valora de forma positiva la crida al diàleg feta pel lehendakari, que divendres es reunirà per primer cop amb representants de Bildu.

Moreno ha acabat l'entrevista als Matins amb una declaració ferma i contundent: "ETA no tornarà a matar". Unes paraules que ha pronunciat amb seguretat i a les quals no ha afegit cap argument més. En aquest sentit, Barrena ha assegurat que “no hi haurà escissions”, i ha afegit que “ETA no farà marxa enrere en el cessament de l'acció armada”.

stats