En breu
Política 11/07/2012

S'evidencia la tensió entre el PSC i el PSOE pel pacte fiscal

2 min
S'evidencia la tensió entre el PSC i el PSOE  pel pacte fiscal

Dos dies abans de la cimera catalana del pacte fiscal, el PSOE es va posicionar i va evidenciar les tensions amb el PSC per aquest tema. La portaveu parlamentària del grup socialista, Soraya Rodríguez, va dir que està convençuda que el PSC tindrà "molt en compte" no només l'opinió del socialisme andalús sobre el nou model de finançament de Catalunya, obertament contrària a un sistema que singularitzi Catalunya, sinó també les directrius del carrer Ferraz. Rodríguez evitava desautoritzar el president andalús, José Antonio Griñán, que va demanar a Alfredo Pérez Rubalcaba que no avalés el concert econòmic per als catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC es va veure obligat a sortir al pas de les paraules de Rodríguez. El coordinador del PSC al Congrés, Francesc Vallès, va assegurar que el seu partit "prendrà les decisions que hagi de prendre sense demanar permís a ningú". "Aquest tema té a veure amb la defensa dels interessos de Catalunya i amb el benestar dels catalans, i al PSC no li tremolarà el pols a l'hora de prendre la decisió que més convingui als catalans", va afegir Vallès.

I el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va rebre ahir un petit cop de mà d'UGT i CCOO. Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego van pressionar el Govern per demanar "consens" en matèria de finançament, un consens que ha d'incloure el PSC. Tot i aquest suport, també va quedar clar que tant UGT com CCOO mantenen la seva proposta de concert econòmic, amb una Agència Tributària pròpia, mentre que el PSC aposta perquè sigui compartida amb l'Estat i rebutja el model de concert. De tota manera, Navarro va voler treure transcendència a les diferències i va assegurar que "el nom no fa la cosa". Àlvarez va deixar clar que mantenen "íntegrament" la proposta de concert mentre que Gallego va deixar la porta oberta a canvis obrats pel Parlament.

Els tres líders van coincidir en la necessitat que el pacte fiscal vagi acompanyat d'un pacte social a favor de les polítiques de benestar i incorpori un compromís per fer més eficaç la inspecció fiscal. Per Gallego el pacte fiscal no pot ser "un regal fiscal".

stats