Política 25/03/2015

UPyD avisa que Ciutadans pot blindar el model d'immersió lingüística amb la seva proposta de consulta

El partit de Rivera va proposar aquest dimarts sotmetre a votació quin model prefereixen els catalans en matèria de llengua

Efe
2 min

BarcelonaEl líder d'UPyD Catalunya, Ramon de Veciana, ha avisat avui que Ciutadans pot blindar "definitivament" el model català d'immersió lingüística amb la seva proposta de fer una consulta sobre aquesta matèria, un "dret fonamental que no pot ser sotmès a votació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va plantejar ahir la possibilitat de preguntar als catalans sobre l'actual model d'immersió lingüística a través de la llei de consultes, que va servir per celebrar el procés participatiu del 9 de novembre, i determinar així si els ciutadans prefereixen aquest sistema o bé un sistema trilingüe, com defensa aquest partit.

En declaracions a la SER, Villegas va advocar per utilitzar l'"eina" de la llei de consultes per preguntar als catalans sobre temes que són "competència autonòmica", com l'educació.

Així, el número 3 d'aquesta formació va proposar celebrar una consulta per veure si els catalans prefereixen continuar amb l'actual model d'immersió lingüística o bé si es decanten pel sistema "alternatiu" de Ciutadans, amb el català, el castellà i l'anglès com a llengües vehiculars.

En un comunicat, UPyD ha denunciat avui que Ciutadans pretén sotmetre a consulta "drets fonamentals no susceptibles de ser sotmesos a votació" com l'elecció de la llengua en l'educació, i ha alertat que amb la seva proposta "poden blindar la immersió lingüística definitivament".

La proposta de C's, ha dit De Veciana en un comunicat, deixa en l'aire el "dubte de si es tracta d'una mera ocurrència per aconseguir notorietat, d'una irresponsabilitat jurídica i política per part d'aquest diputat", o si forma part d'"un pla intencionat de la formació taronja per desenvolupar la proposta de blindatge del model lingüístic del seu assessor Luis Garicano".

El dirigent d'UPyD Catalunya ha recordat també que la llei de consultes està suspesa pel Tribunal Constitucional.

stats