Política 28/03/2015

Rosa Díez s'imposa al sector crític d'UPyD i guanya temps fins a les municipals

Convoca un congrés extraordinari d'UPyD per a després del 24 de maig per salvar la crisi interna oberta després de la desfeta a Andalusia. No aclareix si es tornarà a presentar

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, durant el consell polític d'aquest dissabte. EFE

MadridDia decisiu per al futur d'UPyD. La formació magenta celebra aquest dissabte a Madrid el consell polític més tens dels últims set anys després de la desfeta a Andalusia. El sector crític, liderat pels diputats Toni Cantó, Irene Lozano i Álvaro Anchuelo, ha reclamat la dimissió de la direcció del partit. L'actor i candidat a la Generalitat Valenciana ha estat el portaveu d'aquest sector en la reunió, ja que la resta s'han donat de baixa i no tenen ni veu ni vot en el consell polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs de més de cinc minuts, Cantó ha demanat la dimissió de la líder del partit, Rosa Díez, perquè no se sent representat per ella, i l'ha acusada d'"enganyar els afiliats en simular una negociació amb Ciutadans quan ja sabia que no hi volia pactar". En aquest sentit, ha defensat que cal arribar, en les pròximes municipals i autonòmiques de maig, a pactes puntuals amb la formació d'Albert Rivera, que va treure fins a 9 diputats a Andalusia diumenge passat, mentre que UPyD no va arribar ni al 2% dels vots. Tot i això, ha estat rotund quan ha afirmat que no vol una fusió amb Ciutadans.

Díez s'aferra al càrrec

Díez, en cap cas, està disposada a abandonar el vaixell. "Estic disposada a resistir el que faci falta. Us demano un suport clar", ha dit la líder d'UPyD segons un tuit de Miguel Ángel Quintana Paz, membre del consell polític. Tot i que la reunió és a porta tancada, el debat entre consellers s'ha traslladat a les xarxes socials. "Alguns dels que em volen matar em farien un funeral de luxe", ha afegit Díez, que ha evitat fer declaracions a l'entrada de la reunió. Per a la portaveu d'UPyD, dimitir seria el "dany més gran" que podria fer al partit ara mateix, com també l'opció "més fàcil".

Una resolució vista com una moció de censura

Està previst que la reunió s'allargui fins a mitja tarda i acabi amb la votació d'una resolució que ha presentat la direcció del partit. Aquest text fa autocrítica: admet que "sense cap mena" de dubte s'han comès nombrosos errors de tàctica política i de comunicació" i que Rosa Díez ha estat l'única a transmetre el projecte. "Els problemes i defectes de funcionament, comunicació, imatge i tàctica poden i han de resoldre's, però sense sacrificar els nostres objectius i l'estratègia per aconseguir-los decidida en el congrés de novembre del 2013", assenyala la resolució, que ajorna qualsevol canvi a després de les eleccions del maig.

Els crítics s'han pres la resolució com una moció de censura a la direcció del partit i han demanat que es voti de forma secreta –encara no s'ha confirmat si serà així–. A la reunió del consell polític hi ha fins a 130 consellers.

El factor de l'advocat del cas Bankia

En declaracions a l'entrada del consell polític, el número 2 del partit, Carlos Martínez Gorriarán, ha subratllat que aquest dissabte "ha de quedar clar" quina serà la línia del partit per "poder seguir treballant", i ha negat que la formació s'estigui "desintegrant". "Molts han preferit donar-nos per morts, però si ens ajuntem és que estem molt vius", ha afegit.

Un dels possibles relleus de Díez després de les eleccions del 24 de maig podria ser Andrés Herzog, mà dreta de Díez i advocat del cas Bankia, un dels grans èxits d'UPyD. Herzog ha dit que està disposat a assumir el lideratge de la formació però no en aquests moments i ha replicat a Cantó que les negociacions amb Ciutadans van ser "de bona fe".

Irene Lozano: "Un partit no és la seva cúpula"

Els resultats de diumenge passat a Andalusia van desembocar en una tempesta política a les files d'UPyD. Tres dels cinc diputats al Congrés van reclamar a Díez canvis dràstics i fins i tot la seva dimissió. Al grup hi ha Irene Lozano, una de les primeres que va criticar que l'hiperlideratge de la líder d'UPyD no permetés un acord amb Ciutadans per presentar-se plegats a les eleccions. En un tuit aquest dissabte, Lozano ha reivindicat que "un partit no és de la seva cúpula, ni tan sols dels seus afiliats o votants". "És de tota la societat perquè és a ella a qui serveix UPyD", ha afegit.

Lozano, com també Álvaro Anchuelo, van dimitir de la direcció i per això avui no estan presents en la reunió. Díez s'ha quedat en clara minoria al Congrés i també a la direcció. Nou del total de vint dirigents han dimitit, només en falten tres perquè la líder d'UPyD es vegi forçada a fer un pas enrere, ja que Lozano va ser escollida després del Congrés del 2013 i no compta per a aquestes decisions.

stats