Política 16/08/2012

El jutge demana a Interior que estudiï l'aplicació del tercer grau a Uribetxeberria

Pedraz reclama els informes mèdics actualitzats

Joan Rusiñol/efe
1 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha reclamat a Institucions Penitenciàries, que depèn del ministeri de l'Interior, que "procedeixi a estudiar la possible aplicació de l'article 104.4 del Reglament Penitenciari", que permet concedir el tercer grau al membre d'ETA Iosu Uribetxeberria, malalt terminal de càncer i en vaga de fam des de la setmana passada. Aquesta mesura seria el pas previ ineludible perquè quedés en llibertat condicional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la llei vigent, aquest article es pot aplicar per motius "humanitaris i de dignitat personal", tenint en compte, a més, "l'escassa perillositat" dels reclusos que estan greument malalts.

En una providència dictada aquest dijous al migdia, Pedraz, que està de guàrdia aquesta setmana, també reclama "els informes mèdics actualitzats del pres".

L'última paraula, del jutge de vigilància penitenciària

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Segons fonts jurídiques consultades a l'Audiència, tant l'adopció del tercer grau com la de la llibertat condicional són decisions "administratives" sobre les quals ha d'informar la junta de tractament de la presó on està internat Uribetxeberria, encara que l'última paraula la té el jutge de vigilància penitenciària.

El magistrat ha adoptat aquesta decisió després de rebre diversos escrits presentats per la defensa del pres, condemnat pel segrest del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara. Precisament, aquest dijous, el fiscal Jesús Alonso ha sol·licitat un informe forense en què es detalli l'estat de salut del reclús i que determini si el càncer que pateix pot ser tractat "adequadament" pels serveis penitenciaris hospitalaris.

El fiscal vol saber també l'evolució de la malaltia del pres, el seu "pronòstic a cost metge", el termini i el lloc adequat per al tractament de la malaltia.

stats