PACTE FISCAL
Política 16/05/2012

Ultimàum de Junqueras al Govern: O Hisenda pròpia o que no comptin amb ERC

El president d'ERC avisa que no pensa participar de cap acord que, per incorporar el PSC, no passi per la independència fiscal

M.colomer
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres en una conferència al Fórum Europa / ACN

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres que els republicans no participaran en cap acord pel finançament que no passi de forma nítida per la independència fiscal. D'aquesta manera, ha avisat que no participarà de cap acord que, per incorporar el PSC, passi per rebaixar els acords que van segellar CiU, ERC i ICV-EUiA al Parlament: recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els impostos i capacitat normativa sobre tots ells. És a dir, concert econòmic per la via dels fets consumats, sense que el finançament estigui condicionat per cap acord amb el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si, finalment, com ha passat tantes i tantes vegades, l'acord segueix depenent de la bona voluntat dels governs espanyols, no hi trobaran ERC. No hi serem. Si l'acord depèn de la bona voluntat dels governs espanyols, no ens hi trobaran perquè no hi confiem", ha advertit amb insistència Junqueras davant un auditori d'empresaris, sindicats i representants de partits polítics i del Govern, com és el cas de Francesc Homs, portaveu de l'executiu de Mas, que han participat en la conferència col·loqui en el marc del Fòrum Europa, Tribuna Catalunya.

Arribats a aquest punt, ha afegit el líder d'ERC, "ningú podrà acusar ERC d'irresponsable". "I si ens diuen que ens excloem un cop més, ens és igual. Estem segurs que tenim raó perquè l'estat espanyol no mereix ni ha merescut ni mereixerà mai la nostra confiança", ha etzibat. Ara bé, s'ha ofert de nou per "acompanyar" el Govern i el PSC en una part del camí, si és per "sortir del forat". "Si és per decorar el forat i viure de la il·lusió que el govern espanyol ens portarà una escala per sortir-ne, no hi serem, perquè no ens portaran l'escala".

Davant la disjuntiva que s'acosta, Oriol Junqueras ha demanat al Govern d'Artur mas que lideri ja des d'ara mateix la majoria parlamentària de CiU, ERC i ICV-EUiA que subscriu les conclusions de la comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic, avalat també pel Consell Assessor del Govern en matèria econòmica.

Empara davant d'Europa

El president d'ERC també s'ha ofert a acompanyar el president de la Generalitat, Artur Mas, a demanar empara davant Europa amb un doble objectiu: que el Banc Central Europeu doni crèdit directe a la Generalitat quan Brussel·les comprovi la retallada i l'esforç d'austeritat que fa el Govern, i per travar complicitats davant una confrontació política amb Espanya que ERC veu inevitable. Comença, doncs, el compte enrere.

stats