Política 23/01/2015

Duran assegura que les eleccions del 27-S "no poden ser considerades com un plebiscit"

El líder d'Unió, en la seva carta web a la militància, creu que el partit ha de decidir amb qui va als comicis "quan vulgui i li vagi més bé"

Oriol March
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida, en la clausura de les jornades de reflexió d'Unió / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, assegura en la seva carta web a la militància que les eleccions catalanes del proper 27 de setembre "no poden ser considerades com un plebiscit". "El plebiscit requereix una resposta de vot directe a una proposta amb un sí o un no. I unes eleccions parlamentàries amb un sistema proporcional, corregit per la llei d'Hondt i amb circumscripcions que trenquen el principi d'una persona un vot, no poden ser considerades com un plebiscit", sosté el cap de files dels democristians, que també reclama centrar-se en les municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran també aprofita per valorar les negociacions sobre el full de ruta sobiranista i el paper d'Unió en les properes eleccions. "Unió ha de decidir amb quins continguts anar a les eleccions quan vulgui i li vagi més bé. No quan vagi bé a d'altres! Fa massa temps que ja anem a remolc de tercers, que en alguns casos ni tan sols tenen representació parlamentària. Una part dels continguts –no tots, ni de bon tros– els ha de pactar amb CDC i, si cal i és possible, amb ERC i ICV", defensa el líder democristià, que afegeix una crítica a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). "Però per pactar-los, Unió no necessita la mediació ni el padrinatge o testimoniatge d'entitats molt respectables però que estan tenint un protagonisme que resta al que hauria de tenir el Parlament, que, com tantes vegades he dit, és l’única assemblea nacional catalana que expressa la voluntat de la ciutadania i on radica la sobirania del país", apunta.

"I per acabar i pel que fa a la pregunta que aquests dies també se’ns formula, és a dir, si hi anirem amb CDC o no, vull dir que nosaltres volem anar-hi com a CiU, però que a hores d’ara no coneixem quin és el format de candidatura que proposarà el president als partits que integrem la federació alhora que volem ser respectuosos amb l’anunciada refundació de Convergència. Hi ha qui pot pensar legítimament que podem quedar despenjats si no ho decidim ara. No em fa cap por. Vull ser fidel fins al final amb el compromís amb Unió, i ara més que mai sabent que els seus posicionaments poden ser imprescindibles per a un futur que ve complex. Unió no ha de desaparèixer, ni m’agradaria que perdés ningú que realment se l’estimi i cregui en el seu futur. Però a mi no em fa por perdre càrrecs si aquest és el preu per ser coherent. L'any 36 ens vam quedar sense diputats per ser coherents. L'any 77 va succeir el mateix. Però Unió va continuar i aquí està des de fa més de 83 anys!", conclou el dirigent democristià.

Crítiques a ERC

Duran, tot i celebrar el nou escenari d'estabilitat, no acaba de refiar-se d'ERC. "Jo sóc dels que no ha oblidat l'acció de govern del tripartit. O és que no recordem les nostres justificades crítiques? O no sabem que el PSC va quedar escaldat de la col·laboració amb ERC? Sí, per tant, a l'acord de legislatura recompost després que ERC el trenqués unilateralment, però això no ha de ser incompatible amb la ingenuïtat. És com l'acord de crear majories després de les municipals amb ERC. Encara no passaven cinc minuts i el candidat d'ERC a la ciutat de Barcelona ja es desmarcava de l'acord de Mas i Junqueras. Ho reitero: compte amb la ingenuïtat", assenyala.

stats