EFECTES DE L’OPERACIÓ POLICIAL
Política 02/09/2015

Unió força ara Mas a explicar al Parlament el cas del 3%

Haurà de respondre pels escorcolls després de comparèixer pel 27-S

Marc Colomer
3 min
El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, amb el president del comitè de govern democristià, Josep Antoni Duran i Lleida, ahir durant la reunió del comitè electoral a la Pobla de Mafumet.

BarcelonaArtur Mas haurà de respondre davant la diputació permanent del Parlament avui mateix sobre el cas de les suposades comissions il·legals de la constructora Teyco, de la família Sumarroca, a CDC. Ho farà en una compareixença convocada inicialment per parlar del 27-S i que ha quedat marcada per l’anomenat cas 3% -que esclatava, altre cop, divendres amb els escorcolls de la Guàrdia Civil a la seu de Convergència i de la fundació CatDem- després que Unió anunciés ahir que sumarà els seus vots als del PSC, el PP, C’s i ICV-EUiA perquè s’ampliï l’ordre del dia de la sessió, en què Mas pretenia explicar a demanda pròpia els motius de l’avançament electoral. L’escorcoll de la Guàrdia Civil amenaça ara d’eclipsar el motiu inicial de la convocatòria. I és Unió, durant 37 anys soci de federació de CDC, qui ha forçat finalment Mas a explicar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vot afirmatiu dels democristians a la compareixença extra de Mas el va anunciar el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, després de la reunió del comitè electoral d’ahir. Calien els seus vots per empènyer el president de la Generalitat a respondre específicament pel suposat cas de les presumptes comissions de Teyco. CDC i ERC sumen 11 dels 23 membres de la diputació permanent -la CUP no hi té representació-, i els dos vots d’Unió eren determinants perquè prosperés la reclamació de compareixença pel cas 3% en una ampliació de l’ordre del dia d’avui. Les preguntes en nom d’Unió les farà el diputat Roger Muntañola, acompanyat per qui fins fa dos mesos era la vicepresidenta del president, Joana Ortega.

La decisió la prenia la formació de Josep Antoni Duran i Lleida després que el diari El Mundo publiqués ahir un document amb el logo de la constructora que la policia hauria trobat a la caixa forta de l’administrador de Teyco, Jordi Sumarroca. Conté anotacions i càlculs manuscrits que, segons el rotatiu, demostren el pagament de comissions a canvi d’obra pública a Sant Celoni, Sant Cugat, Lloret, Torredembarra i Figueres. Aquest document és el que hauria motivat els escorcolls de divendres a la CatDem i a CDC, a més dels cinc ajuntaments.

Ahir el coordinador de règim intern i de comunicació de CDC, Francesc Sánchez, va negar que del document en qüestió se’n pugui concloure que el partit va rebre comissions il·legals. Això sí, va admetre a RAC1 que CDC havia rebut “donacions per una quantitat igual a la de Teyco el 2009”, però també va afegir que “no té res a veure a haver rebut comissions irregulars de cap obra pública”, sinó que són donacions legals i sense contrapartides. Segons les xifres que apareixen en el document, les donacions -137.844 euros per una banda i 205.954 per l’altra- coincideixen amb el 3% dels imports de les obres adjudicades pels cinc ajuntaments.

Teyco va reiterar ahir en un comunicat que mai ha pagat comissions a CDC, per bé que admet que va fer una donació de 100.000 euros “legal i transparent” el 2009 a la fundació de CDC “motivada per una ben entesa voluntat de contribuir a la millora i avenç de la societat catalana sense perseguir en cap moment un benefici econòmic”. Teyco es desmarca de les xifres de les “especulacions periodístiques i policials”.

Duran es despatxa contra Mas

La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va definir ahir la situació d’“espectacle mediàtic” i va exposar que el govern espanyol busca “influir en el procés electoral”. Munté no va convèncer el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que ahir elevava el to de la precampanya: “Ens costa molt car el 3% per mantenir aquesta colla de dropos”. El grup de CDC al Congrés va exigir la compareixença dels ministres de l’Interior i de Justícia per donar explicacions per les filtracions prèvies als escorcolls. Sigui com sigui, Duran i Lleida va considerar ahir que Mas ja “no està capacitat per liderar un diàleg” amb l’Estat. “I tampoc Rajoy”, va reblar.

stats