Política 20/07/2015

Unió busca evitar “frontismes” i ungeix Espadaler com a candidat

O.m.
2 min
Ramon Espadaler liderarà Unió a les eleccions plebiscitàries del 27-S.

Barcelona“Un país es fa amb el cor i amb el cap”, assenyala la frase que acompanya la marca electoral d’Unió -creada expressament per al 27-S- en els anuncis publicitaris que es preparen per a la precampanya. L’eslògan, que recorda al Con cabeza y corazón que encapçalava els cartells de Mariano Rajoy previs a les eleccions espanyoles del 2008, representa per als dirigents democristians la idea força de la seva precampanya: “Marxar dels frontismes i ser el paraigua del seny a Catalunya”. Proclames com aquestes s’han pogut sentir durant el cap de setmana a Caldes de Malavella en la convenció programàtica del partit, que també ha servit perquè Josep A. Duran i Lleida ungís Ramon Espadaler com a candidat a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ara em faria il·lusió ser-ho [cap de llista], però per què no vull? Perquè en tenim un de millor”, va assenyalar el líder democristià sobre Espadaler. “És honest, bon gestor, seriós, profund i dóna la cara”, va resumir Duran en la seva intervenció. La convenció programàtica del partit ha substituït l’escola d’estiu que els democristians celebren sempre per aquestes dates i que fa un any va servir perquè el cap de files d’Unió presentés per primer cop la seva idea de “refundar el centre a Catalunya”. Poc s’imaginaven els dirigents democristians que, un any més tard, la federació que formaven amb Convergència s’hauria trencat i que estaria en vies de dissolució.

Duran va reivindicar la “Catalunya, un sol poble” que guiava els governs de Jordi Pujol -i que, segons alguns dirigents democristians, està en perill arran del procés sobiranista i la irrupció de la nova esquerra- i es va posar a disposició d’Espadaler per fer tanta campanya electoral com li demani el partit. “Necessitem fer arribar el nostre missatge a tots els racons del país. Tindrem una grata sorpresa, perquè molts comparteixen el que nosaltres pensem, fem i oferim a Catalunya”, va reivindicar el líder d’Unió, que va assenyalar que “famílies senceres” estan entrant a militar al partit democristià. És una proclama que ja han fet diversos dirigents del partit les últimes setmanes, però que encara no s’ha quantificat. A la consulta del 14-J, el cens d’afiliats amb prou feines superava els 4.000.

Bona part del protagonisme se’l va quedar Espadaler, que va sortir a parlar ja ungit com a candidat d’Unió a les eleccions, una responsabilitat que aprovarà el consell nacional democristià dissabte vinent. “No som frontistes, som integradors”, va reivindicar el secretari general, que va tornar a negar formar part d’una entesa amb les forces constitucionalistes que estan en contra de la independència de Catalunya. “No ens trobaran en el front independentista, ni en el de la intransigència o de l’immobilisme”, va reivindicar l’exconseller d’Interior, que no es va estar de criticar la “unilateralitat” que acompanya, segons ell, els passos d’ERC i CDC.

Sobre els antics socis de federació, Duran amb prou feines va parlar del “dolor” causat pel trencament. Ara bé: va advertir que els partidaris del sí poden “fer caure el país pel precipici”. Unió ja posa el compte enrere cap al 27-S.

stats